Smrt, nebo doživotí? Druhá fáze procesu určí trest pro Carnajeva

Boston (USA) – V americkém Bostonu začala druhá fáze procesu s Džocharem Carnajevem. Bude se v něm rozhodovat o výši trestu za bombový útok při maratonu před dvěma lety. Zemřeli při něm tehdy tři lidé, dalších 264 bylo zraněno. Porota už před časem uznala Carnajevovu vinu ve všech bodech obžaloby. Nyní se bude pravděpodobně rozhodovat o tom, zda dostane trest smrti, nebo doživotí. Rozsudek by mohl padnout do čtyř týdnů.

V americkém státě Massachusetts byl trest smrti před víc než 30 lety zrušen, ale jednadvacetiletý Čečenec je souzen podle federálních zákonů, které hrdelní trest připouštějí. Rozhodnutí porotců nemusí být jednomyslné - pokud kterýkoli z nich nabude dojmu, že Carnajev si smrt nezaslouží, bude obviněný odsouzen k doživotnímu vězení bez možnosti propuštění.

Podle amerických médií se pro mírnější trest přimlouvá stále víc Američanů, a to i mnozí z těch, které osudná exploze v cílové rovince Bostonského maratonu zranila. Pro doživotí se vyslovila i Denisa Richardová, matka osmiletého Martina, který před dvěma lety v Bostonu při atentátu zahynul.

Podle zpravodaje ČT Martina Řezníčka si řada obyvatel Bostonu přeje zejména rychlé skončení soudu, a proto se kloní k doživotnímu trestu bez možnosti odvolání. V případě trestu smrti by následné přezkumy a odvolání mohly trvat i několik let.

Bostonská porota bude ode dneška naslouchat výslechům svědků a argumentům prokurátorů i obhájců. Podle federálního soudce George O'Toola, který soudu předsedá, bude závěrečná fáze soudu trvat zhruba čtyři týdny.

Pumový útok na Bostonský maraton se stal v polovině předloňského dubna, kdy nedaleko od cílové rovinky krátce po sobě explodovaly dvě nálože. Několik dní po útoku byl zabit strůjce atentátu Tamerlan Carnajev, jeho mladší bratr Džochar byl vážně zraněn a zatčen.

Bostonská policie prohledává místo činu
Zdroj: ČT24

Druhý po 11. září

Útok na Bostonský maraton byl největším teroristickým atentátem na území Spojených států od 11. září 2001. Že porota shledá Carnajeva vinným, se tak očekávalo. Přesto jednala přes 11 hodin, než oznámila verdikt. Carnajev je podle ní vinen ve všech 30 bodech obžaloby. Sedmnáct z těchto bodů přitom umožňuje uložit trest smrti.

  • Když bylo před mnoha měsíci Carnajevovi sděleno obvinění, prohlásil, že se necítí být vinen, a dodal, že útok byl pomstou za americkou invazi do Afghánistánu a Iráku. Spolu s bratrem prý plánoval také útok na newyorské Time Square.

Obžalovaný je podle porotců vinen například ze spiknutí za účelem využití zbraně hromadného ničení a z jejího použití. Při útoku bylo využito tlakového hrnce napěchovaného velkým množstvím kuličkových ložisek, která měla zasáhnout co nejvíce lidí.