Tisíce eur, bonboniéra a kachny zlomily vaz přednímu slovenskému lékaři

Bratislava - Známý slovenský kardiochirurg a autor první úspěšné transplantace srdce v zemi Viliam Fischer vyvázl s podmínkou za to, že vzal úplatek 3000 eur (přes 82 000 korun) za operaci pacientky mimo pořadník. Lékaři původně hrozilo několikaleté vězení, díky dohodě s žalobcem dostal pouze podmínku.

Kauzu odstartovali letos v únoru příbuzní jedné z Fischerových pacientek, kteří oznámili korupci na policii. Lékař od nich postupně přijal úplatek ve výši 3000 eur, bonboniéru a dvě kachny. Měl za to přednostně operovat jejich příbuznou. Žena ovšem po operaci v prosinci zemřela. Příbuzní proto od lékaře úplatek žádali zpět. Když neuspěli, obrátili se na policii.

Trest za uplácení teď hrozí i rodině pacientky. Stále probíhá vyšetřování čtyř lidí, v případě uznání viny jim hrozí trest šest měsíců až tři roky. „Víme, co nám hrozí, ale chceme to dotáhnout do konce. Lékaři se takhle nemůžou chovat k lidem a dělat mezi nimi rozdíly,“ říká zeť zemřelé ženy.

Dohoda o vině a trestu umožňuje uložit obviněnému nižší trest výměnou za jeho doznání. Fischer korupci nejprve popíral, později ale vinu uznal. Potrestán byl dvouletým vězením s podmínečným odkladem na čtyři roky. Původně mu hrozilo tři až osm let vězení.

Specializovaný trestní soud šestasedmdesátiletému Fischerovi podle slovenských médií také zakázal tři roky vykonávat profesi lékaře a uložil mu pokutu 15 000 eur (zhruba 411 000 Kč).

Fischer naposledy působil v bratislavském ústavu srdečních a cévních chorob, které na Slovensku patří ke špičkovým zdravotnickým zařízením pro léčbu nemocí srdce. Po propuknutí korupční aféry si lékař vzal neplacené volno a následně podal výpověď.

Loni coby nestraník neúspěšně kandidoval na slovenského prezidenta. V jednom z rozhovorů před přímou volbou hlavy státu popřel, že by někdy vzal úplatek.