Příměří v Jemenu už dnes, ozývá se z Íránu

Saná - Ještě dnes by prý mohly být ukončeny boje v Jemenu. Oznámil to náměstek íránského ministra zahraničí. Teherán je považován za oporu šíitských povstalců v zemi. V bojích od konce března zahynulo na 800 lidí. Od zahájení koaličních náletů se počet civilních obětí v Jemenu prudce zvýšil.

Teherán přiznává, že jemenským šíitům poskytuje politickou a humanitární pomoc. Odmítá obvinění, že je také vyzbrojuje. „Věříme, že v příštích hodinách a po vynaložení velkého úsilí skončí v Jemenu útoky,“ prohlásil Hosejn Amír Abdolláhján.   

Do bojů v březnu vstoupila arabská koalice, která bombarduje pozice šíitů. Vede ji Saúdská Arábie. Podle íránského prezidenta si tak Rijád nahrazuje své selhání v jiných oblastech.   

Prezident o Saúdské Arábii prohlásil, že je to země, která „maří své sny“ v Iráku, Sýrii a Libanonu. „Všechny tyto neúspěchy se nahromadily a vyvolaly v té zemi duševní a emoční nerovnováhu,“ řekl Rouhání.

Letectvo arabských států chce zabránit šíitům postupovat na jih země. Při pondělním útoku na základnu v Saná byl zasažen sklad zbraní. O život přišlo podle čerstvé bilance 38 civilistů a více než 530 lidí bylo zraněno. 

Jemenský konflikt se vystupňoval loni, když šíité obsadili Saná. Letos zabrali vládní instituce a přinutili prezidenta i vládu uprchnout z metropole do Adenu. Prezident i premiér, za nimiž stojí Saúdská Arábie, jsou nyní v Rijádu.

Kvůli konfliktu už muselo opustit domovy asi 150 tisíc lidí. „Běžné rodiny bojují o přístup ke zdravotní péči, vodě, potravinám a pohonným hmotám, tedy k základním potřebám pro jejich přežití,“ prohlásil humanitární koordinátor OSN Johannes Van Der Klaauw. Saúdská Arábie o víkendu oznámila, že poskytne 274 milionů dolarů na humanitární účely v Jemenu.

Vydáno pod