Pokračují nálety v Jemenu, Rijád varuje před útoky teroristů

Saná/Rijád – Nejméně 15 civilistů zahynulo v jemenském Saná při náletu na vojenský zbrojní sklad, celkově si už konflikt vyžádal 800 obětí. Na straně jemenského prezidenta a vlády se ho účastní Saúdská Arábie, která hlásí těžké boje v oblasti hranice. Zahynul při nich jeden saúdskoarabský pohraničník a dva vojáci byli zraněni. Saúdská Arábie tvrdí, že nálety na šíity jsou úspěšné. Podařilo se při nich údajně zničit 80 procent jejich zbraní.

Rijád nyní čelí hrozbě, kvůli níž posílil bezpečnostní opatření v obchodních centrech a na pracovištích ropné firmy Aramco. Vláda má totiž informaci, že právě na těchto místech chtějí zaútočit teroristé.

Letadla koalice, v níž je kromě Saúdské Arábie několik dalších arabských zemí, provedla jen za uplynulých 24 hodin přes 100 náletů. Mluvčí koalice generál Ahmad Asírí řekl, že se podařilo zmařit útok, který šíité připravovali na hranici Saúdské Arábie. „Nemají už centrální vedení a jejich útoky jsou nyní jen izolované operace. Jejich oddíly v jednotlivých provinciích nemohou mezi sebou komunikovat, protože přišly o komunikační techniku,“ řekl Asírí. Letadla prý také zničila dílny, v nichž šíité vyráběli munici.

Oběti bojů v Jemenu
Zdroj: ČTK/Anadolu Agency/Scanpix/Adil Al-Sharee

Rijád měl původně v konfliktu tři mrtvé a dnes oznámil, že vyplatí rodinám tří padlých vojáků po milionu rijálů (6,8 milionu korun). Rozhodl o tom ministr obrany princ Muhammad bin Salmán. Stejnou sumu dostanou i rodiny dvou dalších vojáků, kteří ve službě zahynuli při nehodě. Princ Salmán rodinám kondoloval a řekl, že Saúdská Arábie se o ně postará. Jemenský konflikt se vystupňoval loni, když šíité obsadili Saná. Letos zabrali vládní instituce a přinutili prezidenta i vládu uprchnout z metropole do Adenu. Prezident i premiér, za nimiž stojí Saúdská Arábie, jsou nyní v Rijádu, šíity podporuje Írán.