Disidentská premiéra: Ve volbách propadli, jejich účast je přesto úspěch

Havana - V nedělních obecních volbách neuspěli, přesto si jejich jména budou kubánští aktivisté dlouho pamatovat. Hildebrando Chaviano a Yuniel López totiž byli první disidenti, kteří se v historii komunistické Kuby zúčastnili voleb.

Zástupci zakázané politické strany zvané Demokratická a nezávislá Kuba už uznali porážku a v zastupitelských orgánech v metropoli Havaně tak nezasednou.  

Oba představitelé opozice se ucházeli o jedno z 12 500 míst v místních zastupitelstvech, jejichž členové vybírají polovinu členů do vedení regionů. Zastupitelstva jednotlivých provincií pak nominují polovinu kandidátů do centrálního parlamentu, který sestavuje státní radu, jež volí prezidenta. Druhou polovinu členů místních a provinčních orgánů vybírá vládní volební komise ovládaná komunistickou stranou. 

Kubánský tisk na postup nezávislých kandidátů reagoval znevažující a přezíravou kampaní. Státní média na druhou stranu označovala jejich kandidaturu za důkaz, že volby jsou skutečně demokratické a nejsou jen pseudodemokratickou výkladní skříní totality. „Výjimka ale potvrzuje pravidlo a pravidlem je a dál bude převažující podpora kubánského politického a sociálního systému,“ uvedlo v komentáři ke kandidatuře obou mužů havanské Radio Coco.

Pozorovatelé nicméně uvádějí, že pouhé zařazení disidentů Chaviana a Lópeze na kandidátky je prvním náznakem toho, že kubánské vedení již tak rezolutně neodmítá konkurenci. Prezident Raúl Castro zahájil v roce 2010 v zemi postupné reformy. Slíbil také, že změní volební systém, žádný termín ale nepředložil.

Historických změn dosáhly také vzájemné vztahy Kuby a Spojených států. Sbližování oznámil šéf Bílého domu Barack Obama loni v prosinci. Dosavadní konfrontační politika podle něj nepřinesla z amerického pohledu kýžené výsledky a je překonaná, zdůvodnil tehdy. Zároveň oznámil, že Spojené státy znovu otevřou na Kubě velvyslanectví. Nedávno spolu lídři obou zemí jednali na panamerickém kongresu v Panamě.

Horizont: Kubánští disidenti ve volbách (zdroj: ČT24)