Homs: Těžký život ve městě duchů

Homs - Přes čtyři roky trvající občanská válka vyhnala z domovů miliony Syřanů. Jen ti nejodhodlanější zůstávají v městech duchů. V jedno z nich se proměnil třeba Homs - dříve kvetoucí třetí největší město Sýrie. Armáda dostala Homs pod kontrolu loni po dlouhém roce obléhání.

Život ve zdevastovaném Homsu (zdroj: ČT24)

Z Homsu zbyly trosky. V domech jsou vidět stopy po kulkách, na ulicích jsou jámy. Před válkou ve městě žilo přes 650 tisíc lidí. Mnoho z nich během konfliktu uteklo na syrský venkov, další za hranice. Někteří Syřané se dostali až do Evropy.  

„Všechno je lepší než být uprchlíkem“

Část místních se ale rozhodla zůstat. Mázin Hamví přežívá v troskách kdysi živého průmyslového města se svými čtyřmi dcerami. Dům už asi nikdy opravit nezvládne. Homsu zůstal věrný také George Núrí. Do jeho ulice dopadl dělostřelecký granát. „Vybuchl tam, dole. Pobořil kuchyni. Ti lidé měli štěstí, díky Bohu. Mohlo je to zabít,“ vzpomíná. 

Do bytu si nanosil zásoby vody a potraviny. Utéct nechce. „Ani na chvíli mě nenapadlo, že bych odsud odešel. Všechno je lepší než být uprchlíkem. Jestli umřu, umřu tady, doma,“ podotkl Núrí.  

Většina rozbořeného města je v rukou armády diktátora Bašára Asada. Dlouhou dobu přitom bylo jedním z center povstání proti němu. „Dobyli jsme toto území. Už tu nejsou žádní povstalci,“ konstatoval voják Šádí.  

V Homsu se ale dál bojuje. Na domy dopadají granáty. „Jsem nesmírně smutný, je to tragédie. Musíme ale být optimističtí a doufat, že se nám podaří město znovu vybudovat. A vrátit do něj život,“ prohlásil guvernér Homsu Talál Barazí. 

Syrský konflikt už trvá přes čtyři roky

Více než 200 tisíc mrtvých, 4 miliony uprchlíků za hranicemi, dalších 7 milionů uvnitř země. Taková je humanitární bilance ozbrojeného konfliktu v Sýrii, který zemí zmítá od tzv. arabského jara v roce 2011.  

Po čtyřech letech nedávno americký ministr zahraničí John Kerry připustil, že o politickém předání moci v zemi bude nakonec nutné jednat se samotným prezidentem Bašárem Asadem, kterého Západ označuje za viníka konfliktu. Občanskou válku v zemi navíc v posledních měsících zhoršuje postup extremistů z Islámského státu, s nímž bojuje nejen Západ, ale i sám Asad.