Chameneí: Západ je pro Írán hrozbou, musíme se bránit

Teherán - Mýtus o íránských jaderných zbraních má podpořit obraz země jako hrozby světovému společenství. Podle agentury Fars to prohlásil nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Podle něj jsou skutečnou hrozbou Spojené státy.

Teheránské vedení by podle Chameneího mělo být vojensky připraveno, a to i v situaci, kdy neexistuje otevřená vojenská hrozba. Světové mocnosti ale Írán vojensky ohrožují nepřímo. 
Podle agentury Reuters jsou jeho slova signálem o přitvrzení íránského stanoviska před dalším jednáním o íránském jaderném programu. To začne příští týden.

Šestice zemí - Spojené státy, Rusko, Čína, Francie, Británie a Německo - vyjednala nedávno s Íránem předběžnou dohodu. Její konečné znění má být dohodnuto do konce června. 

Jednání o íránském jaderném programu
Zdroj: ČT24/ISIFA

Podle návrhu má Írán po nejméně deset let omezit aktivity související s jaderným programem. Vyjednávací země chtějí na oplátku postupně rušit sankce. Íránský prezident Hasan Rúhání ale zopakoval, že Teherán dohodu nepodepíše, jestliže dokument nezaručí zrušení všech protiíránských sankcí. Podle amerického prezidenta Baracka Obamy ale sankce zatím musejí pokračovat.

  • Chameneí: „Musíme být připraveni k obraně, aniž bychom čekali na přímé ohrožení. Západ je pro Írán hrozbou, chtějí, abychom neměli k dispozici prostředky ke své obraně. USA ostudně vyhrožují, že Írán vojensky napadnou. Právě proto musíme být připraveni k obraně v každé situaci.“

Podle íránského tisku Chameneí reagoval na čtvrteční prohlášení náčelníka amerického sboru náčelníků štábů Martina Dempseyho, že chystaná dodávka ruských raket protivzdušné obrany S-300 Íránu Spojeným státům nezabrání, aby zaútočily na jaderné objekty Teheránu.
  
Rusko před pěti lety původně dodávku moderního protiraketového systému Íránu pod tlakem Západu pozastavilo. Nedávno ale prezident Vladimir Putin vydal příkaz kontrakt realizovat. Moskva tvrdí, že jde o obranné zbraně, které nikoho neohrožují. Podle ruského tisku by Írán mohly rakety dostat do konce roku.