Slavná Lafayettova fregata míří do USA

Paříž - Jeden z historických symbolů francouzsko-amerického spojenectví vyráží znovu na cestu přes Atlantický oceán. Replika fregaty Hermione, na které markýz Lafayette vyplul na pomoc Američanům v boji proti anglickým kolonizátorům, se má ve Spojených státech zúčastnit oslav Dne nezávislosti. Na cestu ji vyprovázely davy Francouzů.

V osmnáctém století ji loďaři postavili za 11 měsíců. Kopie vznikala sedm let. S mladým markýzem vyrazilo do boje 241 mužů. Dnes jich trojstěžník ovládá osmdesát. „Tři čtvrtiny z nich se nikdy neplavili a teď se z nich stávají vynikající námořníci,“ prohlásil kapitán lodě Yann Cariou. 

Na lodi za 26 milionů eur povezou náklad sudů s prvotřídním koňakem, touhu zopakovat slavné dobrodružství, ale i přátelský vzkaz do Spojených států. Pro ostatní zájemce kotvila Hermione několik týdnů v různých francouzských přístavech – za obrovského zájmu. „Čekali jsme hodně lidí, ale tohle je nehorázné. Včera jsme tu měli 2750 lidí,“ uvedl průvodce Jean-Claude Springer. 

V současné době se chystá i naučná počítačová hra o slavné fregatě. Virtuální trojrozměrná procházka po palubě se prý skoro vyrovná skutečnému zážitku. „Tady na lodi vidíme, že ji vlastně skoro známe. Jsou tu stejné barvy, stejný stěžeň a pro nás je to vynikající pocit,“ podotkl vedoucí Studia Equilibre Games Frédéric Rolland-Porché. 

Na fregatu Hermione čekají v Americe davy (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech se čeká ještě větší zájem. Francouz Lafayette je hrdina tamní války za nezávislost. Pro francouzské politiky je symbolika natolik neodolatelná, že jsou ochotní i zpívat na palubě námořnické odrhovačky. 

I jeden z největších symbolů Ameriky vznikl ve Francii. Sochu svobodu stvořil francouzský sochař Bartholdi ke stému výročí americké nezávislosti, o kterou se tolik zasloužil markýz Lafayette. 

Vztahy mezi oběma velmocemi přitom nebyly vždy idylické. Kvůli odporu prezidenta Chiraca vůči invazi do Iráku v roce 2003 dokonce američtí poslanci přejmenovali ve svých jídelnách francouzské hranolky na hranolky svobody. Dnes už je spojenectví až na drobné neshody zase pevné jako za časů markýze Lafayetta a George Washigtona.

Vydáno pod