Saúdská Arábie poskytne Jemenu 274 milionů dolarů na humanitární účely

Rijád/Mnichov - Saúdská Arábie oznámila, že na humanitární účely v Jemenu poskytne 274 milionů dolarů (6,9 miliardy korun). Rijád tak reaguje na páteční výzvu OSN k pomoci Jemenu, kterým zmítá občanská válka. Své domovy musely opustit statisíce lidí, ze země byly evakuovány tisíce cizinců, včetně dvanácti Čechů, kteří dnes ráno přistáli na letišti v Mnichově. Dalších 7 občanů Česka v zemi zůstává, domů by se měli dostat brzy.

Konzul Čoupek: Češi jsou v pořádku (zdroj: ČT24)

Milan Čoupek o evakuovaných Češích:

„Všichni jsou v pořádku. Zažili bombardování přímo na letišti před odletem. Jsou velmi rádi, že mohli zemi opustit,“ sdělil generální konzul ČR v Mnichově.

O poskytnutí finanční pomoci Jemenu v hodnotě 274 milionů dolarů rozhodl saúdskoarabský král Salmán bin Abd al-Azíz. Královský palác v prohlášení uvedl, že Saúdská Arábie „stojí po boku obyvatel Jemenu“ a „počítá s rychlým návratem ke stabilitě“. Finance mají pomoci 7 a půl milionům lidí, kteří jsou v zemi odkázáni na humanitární pomoc. Al-Azíz se také sešel s americkým prezidentem Barackem Obamou, shodli se, že jediné možné řešení jemenské krize je politické.

Íránský prezident Hasan Rúhání dnes podle agentury DPA vyzval Saúdskou Arábii, aby útoky na šíitské povstalce zastavila. „Ať tím sledujete cokoliv, útoky na nevinné děti vám nepřinesou výsadní postavení v regionu, ale jenom ostudu,“ vzkázal Rúhání Rijádu.

Saúdská Arábie vede koalici, která před třemi týdny zahájila vzdušné útoky húsijským povstalcům, kteří vloni ovládli město Saná. V Jemenu se loni vystupňoval konflikt s místními šíity, kteří ovládli hlavní město Saná a začali bojoval o další území. Na konci března do občanské války zasáhla koalice arabských států vedená Saúdskou Arábií, která zahájila letecké údery na pozice šíitských povstalců. Rijád podporuje jemenského prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, který nyní pobývá v exilu. Uprchlý prezident tvrdí, že Írán šíitským povstalcům poskytuje podporu.

Boje už mají více než 760 obětí a zasáhly většinu jemenských provincií. Své domovy muselo podle nejnovějších odhadů opustit asi 150 tisíc lidí. Bylo mimo jiné zničeno pět nemocnic, 15 škol a tři z jemenských hlavních letišť. Mnohé části země se potýkají s katastrofálními humanitárními problémy. „Běžné rodiny bojují o přístup ke zdravotní péči, vodě, potravinám a pohonným hmotám, tedy k základním potřebám pro jejich přežití,“ prohlásil humanitární koordinátor OSN Johannes Van Der Klaauw.