Vůdce separatistů Zacharčenko: Válka je pořád ve hře

Pokud Kyjev neuzná samostatnost povstaleckých regionů, válka může vypuknout znovu. V rozhovoru pro BBC to uvedl lídr separatistů Alexandr Zacharčenko. Na východě Ukrajiny se stále častěji porušuje dojednané příměří. Povstalci a armáda se vzájemně obviňují z používání těžkých zbraní. Podle ukrajinské armády se bojuje hlavně v okolí Donbasu a Horlivky.

Zacharčenko by rád rozšířil samozvanou Doněckou lidovou republiku. Dohoda o příměří z Minsku podle něj nebyla řádně implementována vládou v Kyjevě. „Ukrajina nechce vyřešit všechny problémy,“ řekl lídr povstalců BBC. „Pokud souhlasíte, že něco vyřešíte, tak je třeba jít vpřed a vyřešit vše,“ míní Zacharčenko. 

Pokud se tak nestane, dohoda z Minsku podle něj ztrácí význam a setkání státníků bylo zbytečné. Zacharčenko navíc obvinil Kyjev z toho, že se připravuje na válku. „Podle informací, které jsme získali, by Kyjev mohl velmi brzy opět vyprovokovat konflikt a zaútočit na Doněck nebo další město z Doněcké lidové republiky,“ konstatoval Zacharčenko. 

Podle smlouvy v Minsku má Donbas zůstat nedílnou součástí Ukrajiny. Zacharčenko ale trvá na tom, že Kyjev musí uznat nezávislost území dobytých povstalci. „Ukrajina přestala platit sociální péči, vyplácet důchody, které stát musí svým občanům vyplácet. Nedělá to, takže nás de facto uznala,“ upozornil šéf povstalců.

  • Podle mírových dohod z Minsku měly obě bojující strany vyvézt z frontové linie veškeré palebné prostředky ráže vyšší než 100 milimetrů. Minulý týden bylo zároveň dosaženo dohody o tom, že z fronty budou staženy všechny tanky a zbraně.

Příměří, které nefunguje

Kyjev i rebelové tvrdí, že stáhli těžké zbraně z linie dotyku, obě strany se ale vzájemně obviňují z nových útoků a posilování vojenské výzbroje. Podle mluvčího armády Serhije
Danylenka vzbouřenci v noci „zesílili ostřelování z minometů ráže 120 milimetrů a z děl ráže vyšší než 100 milimetrů“. Boje se prý soustředily hlavně do okolí Doněcku a Horlivky.

Vzbouřenecká agentura DAN pak s odvoláním na doněcké „ministerstvo obrany“ oznámila,
že povstalci zaznamenali přes noc 78 útoků ukrajinské armády. V osmi případech prý vládní vojsko ostřelovalo pozice separatistů z tanků, pětkrát zaútočila armáda s použitím raketometů.

Pozorovatelé OBSE údajně pod palbou

Agentura TASS s odvoláním na povstalecké tiskové zdroje napsala, že dnes odpoledne se v obci Šyrokyne na východním předměstí Mariupolu se dostali pod palbu pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Ostřelování, které prý vedl ukrajinský dobrovolnický prapor Azov, si údajně nevyžádalo oběti.
  
OBSE, která dohlíží na dodržování klidu zbraní, dosud o tomto incidentu neinformovala. V dnešní zprávě z Šyrokyne pouze uvádí, že v noci pozorovatelé slyšeli dělostřeleckou palbu vzdálenou zhruba deset kilometrů severně od vesnice a že v obci je příměří bez narušení dodržováno již déle než dva dny.

Boje v Donbasu vypukly před rokem. Podle komisařky OSN pro lidská práva už zemřelo přes 6100 lidí.

Vydáno pod