Teenageři chystali v Austrálii útok po vzoru Islámského státu

Melbourne - Australská policie překazila chystaný teroristický útok. Ve městě Melbourne zatkla pět mladíků, kteří podle ní plánovali zaútočit na policisty během vzpomínkové akce u příležitosti první světové války. Inspirovali se organizací Islámský stát (IS). Dva z pěti zadržených si už vyslechli obvinění z terorismu.

Teenageři byli zadrženi ráno při policejní operaci na předměstí Melbourne. Skupina osmnáctiletých až devatenáctiletých mladíků prý připravovala útok sečnými či bodnými zbraněmi na australské policejní složky.  

Útočit chtěli ve jménu IS. „V tuto chvíli nemáme žádné informace o tom, jestli plánovali setnout někomu hlavy. Byl tu náznak útoku na policisty. Důkazy, které jsme získali na několika místech, a informace, které máme, nás ale vedou k tomu, že se dotyční inspirovali organizací Islámský stát,“ konstatoval úřadující zástupce komisaře australské federální policie Neil Gaughan.  

Mladíci prý nejsou žádné víry

Do akce protiteroristického týmu v australském Melbourne bylo zapojeno na 200 příslušníků. Teenagerům je od 18 do 19 let, podle policie jde o známé Abdula Numana Haidera, teenagera zastřeleného v září poté, co pobodal dva důstojníky. „Zadržení jednotlivci nejsou lidé víry. Nereprezentují žádnou kulturu. Není to o tom, jak se modlíte nebo kde jste se narodili. Tohle byl zkrátka ďábelský a jednoduchý plán. A to je na tom děsivé,“ podotkl premiér státu Victoria Daniel Andrews.  

Kromě černé vlajky radikálů zásahová jednotka zabavila také mačety a video, kde se mladíci k chystanému úderu hlásili. „Všechno, co dnes potřebujete, je nůž, vlajka a kamera a můžete spáchat teroristický čin,“ podotkl zástupce australské policie Michael Phelan.

Austrálie si příští týden připomene 100. výročí vylodění jednotek australského a novozélandského armádního sboru na plážích tureckého poloostrova Gallipoli. Australané a Novozélanďané 25. dubna 1915 tvořili páteř výsadku spojeneckých sil, v jejichž čele stáli Britové. Poté následovalo devět měsíců krvavých bojů, jejichž cílem bylo zmocnit se strategického Dardanelského průlivu a ohrozit tak Istanbul, metropoli Osmanské říše, která vstoupila do první světové války po boku Německa a Rakouska-Uherska. Spojenecké jednotky byly poraženy a s velkými ztrátami se stáhly. 

Australský premiér občany vyzval, aby se nebáli přijít. „Chci vzkázat každému, kdo přemýšlí, jestli na připomínkové akce dorazí, aby se tímto incidentem nenechal odradit. Přijďte v co největším počtu a podpořte naši zemi, naše hodnoty a naše ozbrojené složky,“ prohlásil Tony Abbott.  

Australské protiteroristické jednotky jsou v pohotovosti už několik měsíců. Hrozba útoků trvá. Austrálie nedávno vyslala stovky svých vojáků do Iráku, aby tam pomohly s výcvikem sil bojujících proti radikálům z IS, kteří ovládají velké části iráckého a syrského území.  

Austrálii loni šokoval útok v Sydney

V řadách IS nyní bojuje asi 70 australských občanů. Ve jménu islamistů útočil v prosinci v kavárně v Sydney i samozvaný klerik. Patnáctihodinové drama skončilo smrtí dvou rukojmí a útočníka.