Na letišti v Bombaji zatkli Čecha s nábojnicí v kapse, prý ji tam zapomněl

Bombaj - V Indii je již téměř týden ve vazbě český občan, kterého zatkla policie na letišti ve finanční metropoli Bombaji. Byl u něj nalezen náboj do pistole. Informoval o tom server iDNES.cz s tím, že dotyčný by měl brzy stanout před soudem. Podle serveru se Čechovi snaží pomoci čeští diplomaté. Patronu prý v kapse omylem zapomněl.

Český občan byl na mezinárodním letišti v Bombaji zadržen v neděli, když při průchodu bezpečnostním rámem spustil alarm. V kapse měl náboj do pistole. Jeho zatčení potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Tomáš Kára. „Můžeme potvrdit, že v Bombaji byl zadržen český občan a bylo mu sděleno obvinění. Stěží můžeme předvídat, jak to dopadne. Sleduje to ambasáda i honorární konzulát,“ řekl Kára. České úřady se mu snaží pomoci, podle ministerstva zahraničí už se s ním spojily. Čech byl již obviněn, brzy by měl stanout před soudem.

Zástupce české ambasády v Dillí uvedl, že zadržený muž není ani pašerák ani obchodník s municí. „Byla to spíš hloupá náhoda, v kapse měl zapomenutou nábojnici. Nic nepřevážel,“ tvrdí vedoucího obchodního úseku ambasády Jiří Janíček.

V roce 2008 v indické vazbě strávili několik týdnů dva čeští entomologové Petr Švácha a Emil Kučera, které místní policie obvinila z nelegálního sběru brouků. Oba byli nakonec propuštěni na kauci. Zatímco Šváchovo stíhání tamní úřady zrušily a dostal jen pokutu, Kučera měl jít na tři roky do vězení. Nakonec ze země uprchl.

Vydáno pod