Vlna xenofobních útoků v JAR – terčem jsou obchody cizinců

Johannesburg - Jihoafrickou republiku zachvátily xenofobní nálady. Při útocích proti imigrantům zemřelo v posledních týdnech už šest lidí. Řada obchodů se zahraničními vlastníky byla vyrabována. Násilí pokračuje i přes čtvrteční demonstraci proti xenofobii ve městě Durban a odsouzení nepokojů ze strany prezidenta. Při posledních xenofobních útocích v roce 2008 zemřelo v JAR 62 lidí.

  • Přistěhovalci, většinou z jiných afrických států a Asie, začali proudit do JAR po ukončení apartheidu v roce 1994. V zemi dosahuje míra nezaměstnanosti 24 procent a mnoho Jihoafričanů obviňuje imigranty, že jim berou volná místa.

Dav začal drancovat johannesburské obchody patřící přistěhovalcům ve čtvrtek v noci. Asi 200 cizinců se schovalo na policejní stanici. Policie na útočníky použila slzný plyn a gumové projektily. Při akci zadržela celkem dvanáct lidí. 

Dívka užívající si protesty:

Nová vlna nepokojů pak začala v pátek na východním předměstí Jeppestownu. Policie se tam snažila zabránit lidem, aby zaútočili na více obchodů. V Johannesburgu se pak skupina migrantů vyzbrojila na ochranu mačetami. 

V posledních dnech sociální sítě rozhýbaly události z úterní noci, kdy byl při potyčkách rebelů s policií zastřelen čtrnáctiletý mladík. Ten patřil právě k místní skupině, která rabovala obchody imigrantů. Dva policisté byli v této souvislosti zadrženi.

Na sociálních sítích se objevil hashtag #saynotoxenophobia. Lidé vyzývají k jednotné Africe a protestují proti xenofobii.

„To, co jsem viděl, když jsem vyrazil do obchodů ve čtvrtek večer, bylo tak hrozné. Skupina mužů vyskočila z minibusu vyzbrojena velkými noži. Začali honit lidi a házet na ně kameny. Někteří byli pobodáni. Museli jsme se schovat. Majitelé obchody zavřeli, když jsme byli uvnitř,“ konstatoval očitý svědek Raphael Nkomo, Zimbabwan, který žije a pracuje v Johannesburgu. „Pokud to takhle bude pokračovat, než se vláda probere, tak umře hodně lidí,“ dodal.

„Všichni jsme cizinci,“ protestovali lidé v JAR:

Úřadující premiér provincie Gauteng Qedani Mahlangu, vyzval všechny mírumilovné Jihoafričany, aby násilí odsoudili. Prezident označil xenofobní útoky za šokující. „Žádná frustrace a hněv nemůže ospravedlnit útoky na cizí státní příslušníky a rabování jejich obchodů,“ prohlásil Zuma.

Král kmene Zulu Goodwill Zwelithini byl obviněn z podněcování útoků. Měl prohlásit, že by se cizinci měli „vrátit do své země“. Později ale uvedl, že jeho výroky byly zkresleny.

Afrofobie - xenofobie v jihoafrickém stylu:

Několik afrických států uvedlo, že jsou připraveny pomoci svým občanům vrátit se domů. Chemický gigant Sasol oznámil, že kvůli obavám z útoků evakuuje 300 Jihoafričanů pracujících v Mosambiku. 

V Jihoafrické republice žijí asi dva miliony imigrantů, což jsou zhruba čtyři procenta z celkového počtu obyvatel. Podle některých odhadů je ale přistěhovalců až pět milionů. Podle korespondenta BBC je mnoho Jihoafričanů proti násilí, zároveň jsou ale nespokojeni s úrovní přistěhovalectví. Mají pocit, že se imigranti z chudších zemí mají v JAR lépe.

Někteří přirovnávají xenofoby k teroristům z Boko Haram: