Čeští občané se s dalšími evakuovali z Jemenu

Česká diplomacie potvrdila, že z Jemenu bylo dnes evakuováno dvanáct českých občanů. Letecky se mají přemístit do Mnichova. Další Čechy by ministerstvo zahraničí ze země chtělo dostat o víkendu. Cizinců už ze země od vypuknutí bojů odešly tisíce.

České ministerstvo zahraničí uvedlo, že německým evakuačním letem opustilo Jemen rovněž dvanáct českých občanů. Měli by směřovat přes Džibutsko v severovýchodní Africe do Ammánu a poté do Mnichova. Německé ministerstvo zahraničí v prohlášení oznámilo, že toto letadlo, kterým se přepravovalo celkem přes sto lidí, už přistálo v Džibutsku. Let organizovali Němci, kteří si najali stroj jordánských aerolinek. Berlín v prohlášení poděkoval zúčastněným zemím za pomoc. Další Češi by měli následovat. „V tuto chvíli víme zhruba o dalších sedmi českých občanech, část z nich by měla být transportována o víkendu,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Jemen – oblast vlivu Húsiů
Zdroj: ČT24/BBC / American Entrprise Institute

Loni se v Jemenu vystupňoval konflikt vlády s místními šíity Húsii, kteří ovládli hlavní město Saná a začali bojovat o další území. Na konci letošního března do občanské války zasáhla koalice arabských států vedená Saúdskou Arábií, která zahájila letecké údery na pozice šíitských povstalců. Rijád podporuje mezinárodně uznávanou hlavu Jemenu, který nyní pobývá v saúdskoarabském exilu.

OSN: Vyzýváme všechny Jemence k jednání v dobré víře

Boje už mají více než 760 obětí a zasáhly většinu jemenských provincií. Své domovy muselo podle nejnovějších odhadů opustit asi 150 tisíc lidí. Bylo mimo jiné zničeno pět nemocnic, 15 škol a tři z jemenských hlavních letišť. Mnohé části země se potýkají s katastrofálními humanitárními problémy. Chaosu v zemi využili i ozbrojenci z odnože teroristické organizace Al-Káida na Arabském poloostrově a posilují své pozice. „Vyzývám všechny (bojující) strany v Jemenu k okamžitému zastavení palby. Představitelé Saúdské Arábie mě ujistili, že chápou, že musí být politický proces. Vyzývám všechny Jemence k jednání v dobré víře,“ řekl šéf OSN Pan Ki-mun. OSN dnes také vyzvala ke shromáždění finanční pomoci Jemenu ve výši téměř 274 milionů dolarů (téměř sedm miliard Kč).

Vydáno pod