Rusku navzdory – oslavy konce války v polském Gdaňsku

Gdaňsk – Evropští státníci dorazí 7. května do gdaňského Westrplatte, aby si připomněli 70. výročí konce druhé světové války. Vzpomínka má být protiváhou k přehlídce v Moskvě. „Je to protest demokratického světa proti tomu, jak se Rusko aktuálně chová,“ uvedl Jan Malicki z Centra pro studium východní Evropy. Ruská přehlídka se bude konat o dva dny později a většina západních politiků ji bojkotuje.

Rusku navzdory – oslavy konce války v polském Gdaňsku (zdroj: ČT24)

Zazněly zde první výstřely druhé světové války, nyní má být gdaňské Westerplatte místem, na kterém si demokratická Evropa připomene její konec. Namísto Moskvy. Kromě polských a evropských politiků se ho zúčastní také prezident Miloš Zeman. 

Polský prezident odmítá, že by šlo o truc Moskvě. Polský ministr zahraničí ale mluví jinak. „Proč jsme si všichni tak rychle zvykli na to, že si konec války připomínáme v Moskvě a ne třeba v Londýně nebo Berlíně, kde by to bylo přirozenější?“ říká Grzegorz Schetyna. 

Oslavy konce války v Polsku
Zdroj: ČT24

Rusko-polské vztahy jsou napjaté už delší dobu. Ministra zahraničí ostře atakují prokremelské televizní kanály. Agentura RIA Novosti ho dokonce karikaturou označila za psíka na americkém vodítku.

Karikatura polského ministra zahraničí
Zdroj: ČT24

Gdaňská akce napětí mezi Moskvou a Varšavou ještě zvyšuje

„Je to další marný pokus přepisovat výsledky druhé světové války a zpochybňovat vítěznou roli Sovětského svazu. Ministr Schetyna zostudil nejen sebe, ale celou diplomacii své země i polskou politickou kulturu,“ míní náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin. 

Polská prezidentská kancelář zatím přesný seznam účastníků pečlivě tají. Mluví o minimálně desítce zahraničních osobností a také o účasti polských elit – včetně prezidenta Komorovského a předsedy Evropské rady Donalda Tuska. „Očekávaní jsou lídři pobaltských zemí, visegrádské skupiny, ukrajinský prezident a taky kancléřka Merkelová, její účast ale zatím není potvrzená,“ podotkl novinář listu Gazeta Wyborcza Pawel Wronski. 

Podle polských médií Kreml ve vzájemném konfliktu kontruje i přejezdem ruských motorkářů, kteří otevřeně podporují Vladimira Putina. Polská premiérka už akci označila za provokaci. Zatím ale není jasné, jak se k ní polská vláda postaví. 

Český prezident pojede i do Moskvy 

Miloš Zeman poletí 8. května do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Ještě ten večer se setká s veterány. Následující den začne v Kremlu oficiální program, který podle ministra zahraničí zahájí setkání představitelů asi 30 zemí s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Následovat bude vojenská přehlídka - té se Zeman nezúčastní.

Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka chce prezident položením věnce také uctít památku sovětských vojáků, kteří přišli o život při osvobozování Československa. Právě uctěním památky rudoarmějců zdůvodňoval svou cestu do Ruska, které kvůli svému zasahování do krize na Ukrajině čelí západním sankcím.