Svědectví Syřana. V RB OSN vyprávěl o útoku sarinem

Damašek – Před zástupci Rady bezpečnosti OSN promluvil Syřan, který prý zažil chemický útok armády věrné režimu prezidenta Bašára Asada. Dojít k němu mělo v srpnu 2013. „Nemohl jsem dýchat, bolelo mě na hrudníku, oči mě pálily,“ uvedl Kusaj Zakaríja. Kromě něj promluvili na neveřejném zasedání RB i dva syrští lékaři, kteří prý ošetřovali desítky civilistů zasažených bojovým plynem.

Sudy s chemikáliemi na civilisty v syrském konfliktu údajně svrhávají vládní vrtulníky. Damašek to odmítá, podle dostupných informací ale pouze Asadova armáda disponuje v syrské občanské vládě helikoptérami.   

RB dojalo video, na němž se lékaři pokoušejí oživit děti

Kromě výpovědí očitých svědků zhlédli zástupci členských zemí RB OSN také video pořízené údajně letos v březnu ve městě Sarmín v provincii Idlib, na němž se lékaři neúspěšně pokoušejí oživit tři děti ve věku od jednoho do tří let. Ty se měly nadýchat bojového chloru.   

Podle americké velvyslankyně Samanthy Powerové záznam přítomné dohnal k slzám. „Lidé, kteří tyto útoky spáchali, musejí být pohnáni k odpovědnosti,“ upozornila Powerová.   

Děti po útoku
Zdroj: ČT24/YouTube

Útok na Sarmín přišel jen deset dní poté, co 15členná Rada bezpečnosti odsoudila užívání chloru jako zbraně v Sýrii a pohrozila kroky proti Asadově režimu v případě dalšího užití. Používání chloru jako zbraně je zakázáno v Úmluvě o chemických zbraních, k níž se Sýrie připojila v roce 2013.

Syrská vláda se zavázala k likvidaci chemického arzenálu předloni v září. Dohoda ušetřila Damašek hrozby amerického zásahu po údajném chemickém útoku u metropole, při němž byly zabity stovky lidí. Syrská vláda nasazení chemických zbraní popřela, na dohodu o likvidaci svého chemického arzenálu ale přistoupila.

  • Syrská občanská válka trvá déle než čtyři roky. Podle odhadů exilové organizace SOHR už zahynulo více než 222 tisíc lidí. Své domovy v Sýrii musely opustit miliony lidí, značná část žije v uprchlických táborech v sousedních zemích, Libanonu, Jordánsku, Iráku a Turecku.