Hrozba pro Zemi? Až 500 planetek míří naším směrem

Frascati (Itálie) – Ve vesmíru existuje až 500 planetek, které by se během 100 let potenciálně mohly střetnout se Zemí. Odhaduje to Evropská vesmírná agentura (ESA). Její zástupce Detlef Koschny ale zdůraznil, že pravděpodobnost podobných kolizí je zatím velmi malá, v některých případech i jedna ku milionu.

„Sledujeme jejich dráhy, snažíme se předvídat, jak by mohly vypadat a zda představují případné riziko,“ vysvětluje německý vesmírný inženýr Koschny, který v ESA řídí sekci NEO (Near Earth Objects) zabývající se vesmírnými předměty v blízkosti Země.

V případě skutečného nebezpečí vidí podle něj odborníci nyní dvě možná řešení. Prvním je postupné odsunutí hrozící planetky z její dráhy pomocí tlaku speciálního zařízení, které by se k asteroidu vyslalo. Může jít například o automaticky řízenou raketu, jež dosedne na objekt. Její motor by se poté periodicky zapínal a letící asteroid postupně vychyloval z dráhy, jak před časem popsal astrofyzik Jiří Grygar v pořadu Hydepark ČT24.

Druhým řešením se jeví zničení planetky pomocí jaderného výbuchu. „Víme, že jsme s to zasáhnout (ve vesmíru) všechny předměty s průměrem nad 100 metrů,“ ujistil Koschny.

Logo Evropské kosmické agentury
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Planetární obrana byla před deseti lety koníčkem. Nyní se stala globální starostí,“ tvrdí americký vesmírný výzkumník William Ailor, který je v předsednictví pětidenního čtvrtého konání konference PDC (Planetary Defence Conference) v Itálii.

Ke konci letošního ledna se k Zemi přiblížil asteroid na vzdálenost zhruba 1,2 milionů kilometrů, což je z astronomického hlediska poměrně těsné. Jde o trojnásobnou délku mezi Zemí a Měsícem. Před několika lety Země zažila sérii blízkých průletů asteroidů. V březnu 2013 proletěl ve vzdálenosti 950 tisíc kilometrů asi 140 metrů velký asteroid 2013 ET. Toto těleso bylo téměř osmkrát větší než meteorit, který 15. února téhož roku vybuchl nad ruským Čeljabinskem.

V současnosti počítače monitorují dráhu více než půl milionů planetek (asteroidů). Z nich je potenciálně nebezpečných asi 1500. Malé objekty ale shoří v atmosféře. Další větší asteroid Apophis s průměrem 300 metrů se v roce 2029 Zemi přiblíží až na 31 tisíc kilometrů.

Vydáno pod