Indonésie zakázala alkohol v malých obchodech. Letoviska protestují

Jakarta - Zástupci turismu ve věhlasných letoviscích na Bali se bouří proti zákazu prodávat alkohol v malých obchodech. Nový zákon se týká zhruba 70 000 provozoven a má podle navrhovatelů sloužit k ochraně mladých lidí. Zákon nahrává do karet dvěma islámským stranám, které tento týden navrhly zpřísnění a úplný zákaz alkoholických nápojů. Indonésie je počtem obyvatel největší muslimská země světa.

Přestože Indonésie je převážně muslimská země, podle tamních poslanců prý opatření nemá náboženské důvody. Alkohol se bude moci na souostroví stále prodávat v supermarketech, velkých restauracích a barech či v hotelech, ale malé místní obchůdky již nebudou moci alkoholické nápoje nabízet. Opatření se týká i piva a dalších nápojů s nižším obsahem alkoholu.

Zákon vyvolal kritiku v oblastech, které žijí z turistického ruchu, jako je například Bali. Podnikatelé na ostrově, kde navíc většina místních obyvatel vyznává hinduismus, se obávají, že nové opatření výrazně poškodí turistický průmysl. Ministerstvo obchodu však již slíbilo, že ostrovu umožní výjimku.

Opačný názor mají některé islámské strany v Indonésii. Dvě z nich tento týden přišly s návrhem, aby země postavila zcela mimo zákon výrobu a prodej alkoholických nápojů. Každému, kdo by byl přistižen při jejich konzumaci, by hrozilo až pětileté vězení.

Indonésie je zemí s největší muslimskou populací na světě. Devadesát procent z jejích 240 milionů obyvatel se hlásí k islámu, který ale většina z nich praktikuje v umírněné formě. Indonésie se také oficiálně označuje za sekulární stát.

Vydáno pod