Ramádí je v sevření Islámského státu, tisíce lidí jsou na útěku

Ramádí – Už přes 2000 rodin žijících v západoiráckém městě Ramádí a jeho okolí už muselo opustit své domovy kvůli tvrdým bojům mezi iráckou armádou a radikály z hnutí Islámský stát (IS), kteří se snaží město dobýt. Ramádí je metropolí provincie Anbár, nad níž se snaží vládní vojsko s pomocí šíitských dobrovolníků a místních sunnitských kmenů nyní získat kontrolu.

Uprchlíci prozatím našli útočiště na jižním a západním předměstí Bagdádu. Vláda už jim prý poslala pomoc ve formě stanů, potravin a zdravotnického materiálu. Ramádí je prý nyní „městem duchů“ s prázdnými ulicemi a zavřenými obchody.

Sunnitští radikálové z IS začali Anbár obsazovat loni ještě předtím, než si při rozsáhlé ofenzivě podrobili značnou část severního Iráku včetně dvoumilionového Mosulu. V Anbáru IS obsadil už v lednu 2014 město Fallúdža, kontrolu nad Ramádím se mu ale nikdy plně získat nepodařilo.

Nyní však islamisté na město postupují ze tří stran a tři vesnice na východ od metropole už prý ve středu obsadili. Centrum města stále drží v rukou vládní vojáci, některá předměstí ale už získal pod kontrolu IS.

Podle pozorovatelů si radikálové z IS pokoušejí vylepšit pozici poté, co je irácká armáda a šíitské milice vytlačily na konci března z Tikrítu. Islamisté chtějí prý útokem na Ramádí také vyčerpat iráckou armádu v provincii Anbár, aby oddálili plánované osvobození severoiráckého Mosulu.

Islámský stát vrací úder - a trefuje se tvrdě (zdroj: ČT24)

Irácká armáda chce nejprve dobýt Anbár, pak se zaměří na Mosul

Irácká armáda má nejprve v plánu osvobodit od islamistů provincii Anbár na západě země, zajistit strategické město Bajdží, kde se nachází největší irácká ropná rafinerie, a teprve poté bude jejich cílem dobytí dvoumilionového Mosulu. Novinářům to dnes během své návštěvy USA řekl irácký premiér Hajdar Abádí. Sdělil zároveň, že americké představitele má v plánu požádat o dodávky zbraní, aby se vojáci mohli radikálům účinněji postavit.

Irácký premiér rovněž bránil krok své vlády, která v boji s radikály přijala podporu ze strany Íránu, nad čímž Obamova administrativa vyjádřila obavy. Abádí uvedl, že v Iráku nyní působí 110 íránských vojenských poradců, amerických poradců jsou přitom nejméně tři tisíce. Íránští poradci údajně hráli klíčovou roli právě v porážce islamistů v Tikrítu. Někteří američtí představitelé ale kritizovali fakt, že irácká vláda údajně nemá nad některými šíitskými milicemi v Iráku, které podporuje Írán, plnou kontrolu. Podle iráckého premiéra ale není důvod k obavám.

Boje s Islámským státem
Zdroj: ČT24