V Kyjevě byl zavražděn novinář známý proruskými názory

Kyjev – V Kyjevě byl dnes zavražděn prominentní novinář Oles Buzyna, který byl známý svými proruskými názory. Zastřelili jej maskovaní muži, zřejmě nájemní vrazi, z projíždějícího auta. Ukrajinský prezident Petro Porošenko nařídil rychlé a transparentní vyšetření případu.

K vraždě novináře došlo pouze den poté, co byl v Kyjevě zastřelen Oleh Kalašnikov, bývalý poslanec za Stranu regionů sesazeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Kalašnikova zastřelili u jeho domovních dveří. Důvodem mohly být jeho obchodní zájmy i angažmá v hnutí Antimajdan, které se stavělo proti prozápadním demonstracím v Kyjevě.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko vyjádřil podezření, že obě vraždy spojuje zapojení obětí do Antimajdanu.

„Právě na Dehtarivské ulici u domu č.p. 58 z tmavošedého vozu Ford Focus byl zastřelen smutně proslulý novinář Oles Buzyna. Poznávací značky auta byly lotyšské, anebo běloruské. Určitě nebyly ukrajinské… Zdá se, že pokračuje likvidace svědků Antimajdanu,“ uvedl Heraščenko. „Naléhavě prosíme všechny kyjevské řidiče: volejte na policii, pokud uvidíte popsané auto,“ dodal. Doporučil také všem osobám, které měly co do činění se zákroky proti Majdanu a cítí se ohroženi, aby se obrátily na úřady. 

Prezident Porošenko označil oba zločiny za „úmyslnou provokaci“. Mají podle něj „hrát do karet našim nepřátelům“.

Oles Buzyna od ledna zastával funkci šéfredaktora listu Segodňa, patřícího do mediální říše nejbohatšího Ukrajince Rinata Achmetova. Již 11. března ale oznámil, že odstoupil z funkce kvůli údajné cenzuře v listu, nemožnosti změnit kádrovou politiku a také údajnému zákazu poskytovat rozhovory, účastnit se debat a komentovat různé události. Byl autorem řady kontroverzních knih, ve kterých zpochybňoval teze o Ukrajincích jako svébytném národu a Ukrajině jako samostatném státu. Zasazoval se o sblížení s Ruskem a zavedení dvojjazyčnosti a odmítal prozápadní orientaci země. 

Putin: Není to první politická vražda na Ukrajině

K případu se už vyjádřil i ruský prezident Vladimir Putin. Během živě vysílané debaty s občany Ruska řekl, že to není první politická vražda na Ukrajině: „Už došlo k celé sérii těchto vražd.“

Za posledních několik týdnů zahynulo nejméně šest vysokých činitelů Janukovyčova režimu. Policie většinu případů označila jako sebevraždy.

Přibývá podezřelých úmrtí Janukovyčových stoupenců (zdroj: ČT24)