Zaorálek: Zprávu Jourové o českém džihádistovi nelze potvrdit

Praha – Eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová tvrdí, že se k boji po boku islámských radikálů připojil první Čech. Tuto zprávu získala od svých kolegů, kteří se zabývají bezpečností a trestním právem. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) informaci nelze potvrdit, stějně se vyjádřilo i ministerstvo vnitra a Bezpečnostní informační služba (BIS). Jourová poté sdělila, že pro českou veřejnost jsou relevantní informace českých ministerstev.

Věra Jourová: Relevantní jsou informace českých úřadů (zdroj: ČT24)

„Já jsem o tom dostala informaci od svých kolegů, kteří dělají právě oblast bezpečnosti a trestního práva. Je to informace stará dva dny, já jsem po tom více nepátrala, nemyslím si, že bych měla mít bližší informace. Je to signál, že se ten fenomén rozšiřuje,“ řekla Věra Jourová. Později upřesnila, že šlo o čerstvou informaci, která navazovala na to, co již loni řekl evropský koordinátor boje proti terorismu Gilles de Kerchove. „Upozorňoval na to, že máme podezření, že jsou tam už lidé ze všech evropských zemí,“ uvedla Věra Jourová v Událostech, komentářích.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek však důrazně odmítl, že by se skutečně někdo z Česka připojil k radikálům. „Šíří se celá řada spekulací, že se měl první český občan připojit k islámským radikálům. Informaci jsme prověřovali a rozhodně ji nelze potvrdit,“ napsal Zaorálek na Twitteru. 

Ani mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Šubert informaci nepotvrdil. „Nelze garantovat, že by se například v Sýrii na té či oné straně neangažoval ani jeden náš občan. Jsou to otazníky, kterými se intenzivně zabýváme společně s naší rozvědkou a zahraničními zpravodajskými službami,“ uvedl Šubert. Podobně se vyjádřila i ředitelka tiskového oddělení ministerstva vnitra Lucie Nováková. „Už v minulosti se objevila podobná podezření, zatím se však nikdy nepotvrdila. Stejně tak není potvrzen ani aktuální případ,“ sdělila Nováková.

Šándor: Zrůdná ideologie islámského džihádu stále přitahuje (zdroj: ČT24)

Věra Jourová zatím o podezření hovořila s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), ani jeho úřad však informaci o Čechovi v řadách islámských radikálů nepotrvdil. „Pro českou veřejnost jsou toto relevantní informace,“ zdůraznila potom eurokomisařka.

Podle bezpečnostních expertů ale i přes odmítnutí úřadů takovou možnost nelze vyloučit. „Měli jsme Čechy, kteří bojovali na jihovýchodě Ukrajiny, tak proč by někdo z Čechů nebojoval v rámci Islámského státu?“ ptá se bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR Andor Šándor. „To, že ministerstvo zahraničních věcí nemá žádnou informaci o tom, že by někdo z Čechů nebo z občanů, kteří na našem území žijí, bojoval po boku Islámského státu, přece neznamená, že to tak není,“ dodal.  

Evropané bojující v Iráku a Sýrii
Zdroj: ČT24/bbc.com

Jourová v minulosti francouzskému deníku Le Figaro sdělila, že po boku islamistů odjelo do Sýrie válčit dle odhadů asi šest tisíc lidí, převážně z Francie. Podle eurokomisařky je nejdůležitější prevence, z toho důvodu vyzvala ke zlepšení součinnost evropských policejních a soudních složek, zejména mezi policejní organizací Europol a jednotkou pro soudní spolupráci Eurojust. Výměna informací mezi těmito organizacemi by podle Jourové měla být „automatická a systematická“.