Sirény po celém Izraeli připomněly oběti nacismu

Jeruzalém – Po celém Izraeli se na dvě minuty rozezněly sirény. Země si tak připomněla šest milionů obětí nacismu. Ceremonie začaly už včera večer tradičním obřadem v jeruzalémském památníku Jad vašem. Piety u příležitosti Dne Jom ha-šoa se zúčastnil izraelský prezident Reuven Rivlin i premiér Benjamin Netanjahu.

„Neskloníme své hlavy před ostudnými prohlášeními, která vyzývají ke genocidě židovského lidu,“ prohlásil při ceremonii prezident Rivlin. „Hrozby minulosti a hrozby budoucnosti nebudou předurčovat naše životy,“ dodal.

Ihned po něm vystoupil premiér Netanjahu, jehož projev se týkal mimo jiné hrozby, kterou podle něj pro židovský stát představuje Írán. „Íránští vůdci vyvážejí smrt a zkázu… Svět neslyší hlasy, které zaznívají v Íránu, říkající smrt Izraeli, smrt Americe,“ prohlásil izraelský premiér. „Budeme se i nadále snažit otevřít světu oči“, aby viděl, jaké nebezpečí Írán představuje, dodal Netanjahu podle listu Times of Israel.

Benjamin Netanjahu: „Stejně jako se snažili nacisti zničit naši civilizaci a svými rasovými pravidly se snažili vyhladit židovský národ, tak Írán se snaží převzít kontrolu v regionu a šířit dál svůj cíl, kterým je vymazání židovského státu.“ 

Restaurace a zábavní podniky jsou zavřené

Večerní ceremonií začalo 24 hodin plných vzpomínek. Den vzpomínání na oběti holocaustu je v izraelském kalendáři jedním z nejvýznamnějších svátků. Restaurace, kavárny a další zábavní podniky jsou uzavřeny a televize i rádia vysílají pouze dokumenty o holocaustu či rozhovory s pamětníky.

Den Jom ha-šoa (Den vzpomínání na oběti holocaustu), který má pohyblivé datum, připomíná zahájení povstání ve varšavském ghettu v roce 1943.