V Německu dnes kontrolují rychlost, loni tak pokutovali skoro sto tisíc řidičů

Německá policie zahájila v šest hodin ráno celostátní kontrolní akci zaměřenou na dodržování povolené rychlosti na silnicích a dálnicích. Příštích dvacet čtyři hodin bude na sedmi tisících vybraných místech kontrolovat řidiče na třináct tisíc policistů. Loni v září při podobné akci pokutovali devadesát tři tisíc řidičů.

Na zvolených lokalitách budou němečtí policisté kontrolovat rychlost jízdy všech motoristů. Byla vybrána taková místa, kde nejčastěji dochází k dopravním nehodám. Německá policie chce rozsáhlou akcí vyvinout tlak na řidiče, aby dodržovali rychlostní limity. Podle policejních statistik patří nedodržení povolené rychlosti mezi hlavní příčiny smrtelných nehod na německých silnicích.

Z dnešní plošné akce existují i výjimky. Ke kontrolám se nepřipojila spolková země Šlesvicko-Holštýnsko, která vzhledem k úternímu a středečnímu zasedání ministrů zahraničí skupiny G7 neměla pro dopravní kontroly dost volných policistů. Naopak v Bavorsku potrvají dopravní kontroly celý týden, policejní akce tam skončí teprve o půlnoci z 23. na 24. dubna.

Německá policejní stopka
Zdroj: Jochen Eckel/ČTK/DPA

Kritici upozorňují na omezení jednodenní akce

Při poslední podobné akci loni v září policie zkontrolovala zhruba tři miliony aut a motorek, pokutováno bylo 93 tisíc řidičů. K účinku takových projektů se němečtí odborníci i veřejnost staví zdrženlivě. „Když se kontroly konají jednou za půl roku, moc toho nepřinesou. Policie toho musí dělat víc, pokud chce zajistit dlouhodobé zlepšení bezpečnosti provozu,“ uvedl v tiskovém prohlášení autoklub VCD. Průzkum společnosti YouGov ukázal, že tři čtvrtiny Němců jsou přesvědčeny, že řidiči budou dodržovat rychlost pouze po dobu kontrolní akce a v pátek se vše vrátí k obvyklému stavu.

Pokud řidič v Německu překročí rychlost mírně, o méně než dvacet kilometrů v hodině, hrozí mu poměrně nízká pokuta. Při takovém prohřešku mimo obec hrozí pokuta nanejvýš 30 eur (820 Kč), v obci 35 eur (960 Kč). Až při výraznějším překročení rychlosti se částka zvyšuje a pokuty mohou dosahovat i několika set eur.