Další rekord savců: Velryba urazila 22 500 kilometrů

Washington – Vůbec nejdelší dráhu naměřenou u savců urazil při své migraci plejtvákovec šedý. Velryba při plavbě přes Tichý oceán zdolala 22 500 kilometrů, když se vydala od východních břehů Ruska do líhniště u pobřeží Mexika a poté se zase vrátila.

Zmíněná pouť samice plejtvákovce šedého (Eschrichtius robustus) rovněž vyvolala otázky týkající se ochrany tohoto druhu velryb. Vědci se dosud domnívali, že existují dvě oddělené populace plejtvákovců šedých - východní žijící u západního pobřeží Severní Ameriky a kriticky ohrožená populace západní nacházející se u pobřeží východní Asie. Zjištění, že tři ze sedmi plejtvákovců šedých označených vědci u břehů Ruska přepluli severní Pacifik, aby se pářili u Mexika, naznačuje, že všichni plejtvákovci šedí mohou být součástí jedné populace. V této skupině byla i samice pojmenovaná vědci Varvara, u níž byla naměřena vůbec nejdelší migrace. Absolvovaná délka trasy odpovídá více než polovině délky rovníku.

„Tyto velryby se téměř jistě narodily v Mexiku,“ prohlásil šéf výzkumu Bruce Mate z ústavu pro mořské savce při Oregonské státní univerzitě. „Pokud je tento malý vzorek typický, pak by to znamenalo, že předpokládané dvě populace (plejtvákovců šedých) jsou ve skutečnosti populace jedna,“ dodal.

Plejtvákovec šedý žije v mělkých pobřežních vodách severního Pacifiku. V minulém století byl takřka vyhuben. Východní populaci se podařilo obnovit a zahrnuje v současné době kolem 20 000 zvířat, počet zástupců západní populace zůstává velmi nízký, odhadem jich je zhruba 180, uvádí Mezinárodní velrybářská komise.

Podle expertů nové údaje o migraci mohou svědčit o tom, že západní plejtváci šedí již zcela vyhynuli a ti východní se pohybují dál od svých tradičních líhnišť. Odborníci z Mezinárodní velrybářské komise se nyní snaží určit, zda historická západní populace ještě existuje. U východoruských břehů velryby nyní ohrožuje kromě jiného těžba ropy a zemního plynu, která narušuje jejich životní prostor, píše BBC.