Polská premiérka má jízdu ruských „vlků“ za provokaci

Varšava – Chystaná jízda ruských motorkářů z klubu Noční vlci napříč Evropou vzbuzuje nervozitu i u polských politiků. Tamní premiérka Ewa Kopaczová ji v rozhlasovém rozhovoru pro stanici TOK FM označila za provokaci, podle samotných motorkářů jde ale o připomenutí konce války před 70 lety. Noční vlci podle ruských médií chtějí ke konci dubna přes Bělorusko, Polsko, Slovensko, Rakousko a Česko cestovat do Berlína.

V souvislosti s motorkáři se hraje o to, zda Poláci povolí přejezd na svém území. O tom se přitom může rozhodnout až v momentě, kdy kolona dorazí na polské hranice. Pokud Noční vlci nějakým způsobem ohrozí bezpečnost země nebo budou Polsko urážet, podniknou proti nim polské úřady příslušné kroky, tvrdí Kopaczová.  Právě Polsko patří v Evropě k největším kritikům současného Ruska. 

Ruský motorkářský klub, jehož stoupencem je prezident Vladimir Putin, má asi 5000 členů a řídí se přísným řádem. Po loňském převratu na Ukrajině Noční vlci aktivně pomáhali ruské okupaci Krymu a jejich vůdci se ocitli na sankčním seznamu USA. Evropská unie na vůdce klubu sankce neuvalila.

Vladimir Putin se netají dobrými vztahy s vedením motorkářů
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Podle ruských liberálních médií jde o gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry. Předloni byli členové klubu zapleteni do přestřelky se znepřáteleným motorkářským gangem Tři cesty, která se neobešla bez obětí na životech.

V Polsku se proti ohlášené jízdě zvedla vlna odporu a příslušnou petici podepsaly údajně už tisíce lidí. „Polská akce vyvolá naši reakci,“ reagoval šéf motorkářů Alexandr Zaldostanov. Pokud se někdo pokusí průjezd Polskem zastavit, bude se podle něj jednat pravděpodobně o „potomky policistů, kteří kolaborovali s Němci, a dozorců v ghettech“. Jízdy se zúčastní jen stovka členů Nočních vlků v malých skupinkách, tvrdí Zaldostanov.

Cesta, která má být oslavou vítězství Rudé armády nad nacistickým Německem ve druhé světové válce, by měla z Ruska směřovat do Minsku, Vratislavi, Brna, Bratislavy, Vídně, Mnichova, Prahy a přes německé město Torgau do berlínské čtvrti Karlshorst. Z Moskvy chtějí motorkáři vyjet 25. dubna a do Berlína plánují dorazit 9. května.