Mexiko nervózně vzhlíží k doutnající hrozbě jménem Colima

Ciudad de México – Od začátku roku dala o sobě vědět hned několikrát, s nejsilnějším úderem ale podle všeho stále váhá. Mexická sopka Colima je v současnosti jednou z nejsledovanějších seismologických lokalit. Podle odborníků totiž pro své okolí může představovat podobnou zkázu jako italský Vesuv. Aktivita vulkánu je zatím hlavně atraktivní podívanou pro fotografy, odborníci jsou připraveni reagovat ihned – včetně spuštění postupné evakuace.

Už zkraje ledna v Colimě poprvé výhružně zahřmělo – erupce tehdy vyvrhla dým a popel do výšky devíti kilometrů. Činnost nejaktivnější mexické sopky je nyní pod bedlivým dohledem zvláštních civilních hlídek. Vědci ale sílu zdejšího nitra země dobře znají už 15 let. Právě tak dlouho trvá cyklus její zvýšené aktivity.

Nick Varley, britský vulkanolog: „Je jasné, že jakýkoliv pohyb magmatu, pokud bude velký, budou provázet signály. Nedostane se k povrchu bez toho, že způsobí otřesy, deformace na vulkánu a změny ve složení unikajících plynů. A je nepravděpodobné, že bychom ho nebyli schopní předpovědět.“

V takovém případě je v přímém ohrožení zhruba 40 tisíc lidí z okolních 32 měst. Experti zatím mají připraveno několik scénářů, jak by se mohl vulkán zachovat. K tomu jim pomáhá dlouhodobá snaha sledovat čas erupcí, typ, tvar výšku i barvu dýmu, který ze sopky vychází.

Sopka Colima ohrožuje třicítku okolních vesnic (zdroj: ČT24)