Bezák se před Vatikánem může brzy očistit, naznačil Vlk

Bratislava/Vatikán – Kauza odvolaného slovenského arcibiskupa Róberta Bezáka zřejmě spěje k vyřešení. Oblíbeného duchovního přijal už v pátek papež František a podle českého kardinála Miloslava Vlka, který byl schůzce přítomen, může Bezáka v blízké budoucnosti čekat rehabilitace. Někdejší arcibiskup byl před třemi lety Vatikánem odvolán - zřejmě kvůli podezření z prohřešků proti církevní etice.

Dostane Bezák rozhřešení? (zdroj: ČT24)

Případ, který už tři roky rozděluje katolickou komunitu na Slovensku tak nejspíš spěje k závěru. Otázkou ale je, zda budou spokojeni i věřící. Bezák se totiž nejspíš domů nevrátí. „Domnívám se, že kauza je před brzkým vyřešením… Papež mu (Bezákovi) dal morální satisfakci a jsem přesvědčen, že mu určí místo vhodné pro biskupa, což bude jeho rehabilitace,“ uvedl kardinál Vlk pro Katolický týdeník.

O odvolaném trnavském arcibiskupovi jen den předem jednal i slovenský prezident Andrej Kiska. Na dění kolem něj prý upozornil, konkrétní závěry schůzky ale médiím neprozradil. O něco málo sdílnější byl naopak Vlk, podle kterého si papež při audienci arcibiskupa Bezáka vyslechl a slíbil, že po prostudování všech dokumentů rozhodne.

Bezáka za dosud nejasných okolností odvolal z postu arcibiskupa v létě roku 2012 tehdejší papež Benedikt XVI. Církev mu údajně vyčítala homosexuální kněze v jeho okolí a jeho postoj k některým církevním věcem. Vatikán prý také s nelibostí hleděl na to, že Bezák často nosil civilní oblečení, čímž prý znevažoval církevní oděv. Oficiálně ale důvody jeho odvolání objasněny nebyly.

Dokumentární portrét dnes už bývalého trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka přináší film Arcibiskup s lidskou tváří. V brněnském studiu České televize ho natočil režisér Petr Minařík.

Arcibiskup s lidskou tváří

Sám Bezák hovořil o nedostatcích v účetní evidenci a o nestandardních transakcích arcidiecéze za jeho předchůdce v úřadu Jána Sokola. Sesazení oblíbeného arcibiskupa, který je na Slovensku považován za výjimku mezi konzervativními duchovními, přijali slovenští věřící s nevolí. V minulosti na protest proti rozhodnutí Vatikánu zorganizovali několik demonstrací.

Kardinál uvedl, že celý případ sledoval od počátku, kdy za ním přišli Bezákovi spolupracovníci, zpravili jej o celé záležitosti a dali mu také kopie důležitých dokumentů. Loni se pak Vlk přímo angažoval a žádal, aby se Vatikán ujal řešení. Když se nic nehýbalo, hovořil o věci přímo s papežem a požádal o audienci pro Bezáka.

Vydáno pod