Noční vlci rozdělují Poláky: Někteří proti nim protestují, jiní je chtějí doprovázet

Varšava – Připravovaná demonstrační jízda ruských motorkářů z klubu Noční vlci vyvolává v Polsku silné emoce a spory. Řadě místních politiků se spanilá jízda motorkářů, které podporuje ruský prezident Vladimir Putin, nelíbí. K bitvě emocí přispěl i zakladatel Nočních vlků, který vyslal do Polska řadu varování. Polské úřady zatím o povolení přejezdu nerozhodly – zvažují, zda pro zemi nepředstavuje bezpečnostní riziko. Motorkáři chtějí přes Bělorusko, Polsko, Slovensko, Rakousko, Bavorsko a Česko cestovat na přelomu dubna a května do Berlína, kde mají uctít památku obětí 2. světové války.

Přejezd ruských motorkářů budí emoce (zdroj: ČT24)

„Přijede skupina ruských motorkářů, kteří tady pod hlavičkou přejezdu zorganizují demonstraci ruského imperialismu. My o to nestojíme,“ tvrdí europoslanec za stranu Polska razem Pawel Kowal.

Šéf Nočních vlků Alexandr Zaldostanov navíc poslal do Polska několik ostrých varování, které teď jeho lidí mírní. Tvrdí ale, že jsou připraveni na všechno. „Jestli nás přivítají chuligáni, budeme s nimi jednat jako s chuligány,“ upozorňuje pořadatel jízdy Nočních vlků Andrej Bobrovskij. „Naším cílem je uctít památku těch, kteří padli v boji proti fašismu. Nejsme historici, ale nechceme nechat upadnout v zapomnění stovky tisíc civilistů, kteří zemřeli během války,“ dodal.

Poláci podepisují petici a chystají protesty

Tisíce Poláků podepisují v těchto dnech na internetu petici určenou ministrovi zahraničí, v níž požadují zákaz průjezdu „ruských zločinců“ přes polské území. Podle mluvčího ministerstva však úřad petici dosud neobdržel a není jasné, jak na ni ministr zareaguje.

Noční vlci ale mají v Polsku taky příznivce. Motorkář Wiktor Wegrzyn jezdí do Ruska na tzv. Katyňskou vzpomínkovou jízdu. Ruské kolegy chce Polskem doprovázet a domácí emoce nechápe. „Jsou to normální motorkáři, kteří chtějí stejně jako Katyňská jízda navštívit své hroby padlých a bitevní pole,“ ujišťuje Wegrzyn.

Cesta, která má být oslavou vítězství Rudé armády nad nacistickým Německem ve druhé světové válce, má z Ruska směřovat do Minsku, Vratislavi, Brna, Bratislavy, Vídně, Mnichova, Prahy a přes německá města Torgau a Karlshorst do Berlína. Z Moskvy chtějí motorkáři vyjet 25. dubna a do Berlína plánují dorazit 9. května.

Motorkáři potřebují víza, zatím o ně ale nepožádali

Náměstek polského ministra zahraničí Rafal Trzaskowski oznámil, že motorkáři dosud nepožádali o polská víza. Podle mluvčího ministerstva Marcina Wojciechowského potřebují vízum do jakékoli členské země takzvaného schengenského prostoru, aby se mohli pohybovat po jeho celém území. 

Konečné rozhodnutí o vstupu Rusů na polské území bude podle diplomata záviset na polské pohraniční policii. Pokud by měla podezření, že by průjezd skupiny mohl ohrozit bezpečnost, nemusí ji na polské území vpustit, uvedl Trzaskowski. Pohraničníci mohou podle něho motorkářům zabránit v cestě do Polska například tehdy, kdyby některý z nich byl pod vlivem alkoholu.

Motorkářský klub Noční vlci, jehož veřejným stoupencem je i prezident Vladimir Putin, vznikl krátce před rozpadem Sovětského svazu. Dnes má zhruba 5000 členů a řídí se přísným vojenským řádem. Po loňském převratu na Ukrajině Noční vlci aktivně pomáhali ruské okupaci Krymu a jejich vůdci se ocitli na sankčním seznamu USA. Evropská unie na vůdce klubu sankce neuvalila. Členové Nočních vlků se dostali i do separatisty drženého Luhansku, následně byli viděni při bojích na straně povstalců.

Podle ruských liberálních médií jde o gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry. Předloni byli členové klubu zapleteni do přestřelky se znepřáteleným motorkářským gangem Tři cesty, která se neobešla bez obětí na životech.

Členové motorkářského klubu Noční vlci
Zdroj: ČTK/Lehtikuva/Jussi Nukari

Polská média řeší, za jakých okolností bude moci policie ruské motorkáře pokutovat. Podle silničního zákona se například nebudou moci sdružovat ve skupině čítající více než deset strojů - pokud jich bude více, mezi každou desítkou motorek musí být nejméně 200 metrů mezera.

Průjezd ruských motorkářů budí pozornost i v Česku. Na sociálních sítích se shromažďují jeho příznivci i odpůrci. Oficiální akce zatím nejsou plánované, policie se ale na možné problémy připravuje. „Momentálně sbíráme informace k tomuto avizovanému průjezdu, až je vyhodnotíme, tak přijmeme možná opatření, o kterých momentálně ale nechci spekulovat,“ říká mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková.