Ruské válečné lodě se vracejí přes La Manche domů

Moskva - Konvoj ruských válečných plavidel v čele s protiponorkovou lodí Severomorsk dnes vplul do Lamanšského průlivu. Flotila míří do Severního moře a dál do severovýchodního Atlantiku, kde se zapojí do cvičení protivzdušné a protiponorkové obrany.

Jak uvedlo velení ruské Severní flotily, konvoj od konce loňského roku operoval v Biskajském zálivu nedaleko pobřeží Francie a Španělska. Svou stálou základnu v Severomorsku na Kolském poloostrově opustil loni v listopadu.

Zatím poslední operace ruských ozbrojených sil v Lamanšském průlivu skončila letos na přelomu ledna a února diplomatickým sporem. K ruským letounům, které se tehdy přiblížily k britskému vzdušnému prostoru, vzlétly britské bitevníky Typhoon. Britské úřady kvůli údajně nebezpečnému incidentu odkláněly lety civilních strojů. Londýn si pak předvolal ruského velvyslance, aby přelety vysvětlil.

Britský tisk spojoval incident se spekulacemi, že na palubě ruských letounů mohly být jaderné rakety schopné zničit britské ponorky Vanguard vyzbrojené mezikontinentálními balistickými raketami Trident. Moskva ale pověsti o jaderných zbraních popřela.

Jaroslav Štefec k ruskému průjezdu Lamanšským průlivem (zdroj: ČT24)