Další zbrojení se zatím nekoná, USA dají Iráku peněžní pomoc

Washington – Nikoliv zbrojní, ale humanitární příslib dal americký prezident Barack Obama Iráku při jednání s tamním premiérem Hajdarem Abádím. Před setkáním se přitom spekulovalo, že by Irák mohl dojednat další dodávky výzbroje v boji proti islamistům – nakonec získá pomoc 200 milionů dolarů (přes pět miliard korun) na humanitární pomoc pro uprchlíky.

Podle Bílého domu Abádí žádnou konkrétní žádost ohledně zbrojní pomoci neuvedl. Podle profesora mezinárodních vztahů z Bostonské univerzity Igora Lukeše by Irák v případě dalších dodávek vyžadoval zejména další munici nebo bezpilotní letouny, tzv. drony. „Každá armáda je dnes v poli potřebuje,“ zmiňuje politolog.

Irácké vládní síly se nyní snaží vytlačit islamisty z rozsáhlých oblastí na severozápadě země, které radikálové loni bez rozsáhlejšího odporu armády ovládli. Ti kontrolují také část sousední Sýrie. Zlomit vliv Islámského státu se pokouší i mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy, která na pozice islamistů podniká nálety od loňského června. Irácký premiér Abádí dnes řekl, že potřebuje od koalice ještě větší podporu, aby bojovníky z IS „vyřídil“.

Jednání Baracka Obamy s Hajdarem Abádím
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Podle Pentagonu přišel Islámský stát v Iráku od loňského zahájení spojeneckých náletů o 25 až 30 procent původně dobytého území. Poražen však ještě zdaleka není. „Ta plocha je sice významná, není ale rozhodující. Důležité je, že se změnil trend – Islámský stát v tuto chvíli na řadě míst ustupuje, poražen ale zdaleka není. Tato zpráva pochází od amerického ministerstva obrany a je tedy možné, že v tomto případě je přání otcem myšlenky,“ poznamenal redaktor ČT Pavel Novotný. O víkendu se členům IS podařilo proniknout do největší rafinerie Bajdží na severu Iráku, ale vojsko podporované koaličními letadly je zatlačilo zpět.

Obama s Abádím také mluvil o roli Íránu v boji proti IS v Iráku. Šíitské milice, které zřejmě podporuje Teherán, hrají významnou roli při tažení irácké armády proti IS, připomněla agentura AP. Obama vzkázal bojovníkům ze zahraničí, kteří působí v Iráku, že musejí respektovat suverenitu této země a že veškerou pomoc ze zahraničí musí organizovat vláda v Bagdádu.

Obama byl do Bílého domu zvolen také díky slibu, že ukončí válku v Iráku, a americká veřejnost by byla zásadně proti tomu, aby se USA zapletly do dalšího konfliktu v tomto regionu, napsala agentura Reuters.

Vydáno pod