Británie vyhlíží královského potomka, který bude mít těžkou roli „toho druhého“

Londýn – Velká Británie se připravuje na příchod dalšího potomka vévody a vévodkyně z Cambridge. Bookmakeři přijímají sázky na jeho pohlaví, jméno i třeba barvu vlasů. Jaké to je, být druhý v první rodině v zemi? Všem na očích, dodržovat pravidla, ale co za to?

Horozint: Británie čeká dalšího královského potomka (zdroj: ČT24)

Po posledním veřejném vystoupení Kate před narozením jejího druhého dítěte se v Británii znovu rozhořela královská horečka. Je ovšem o poznání menší než ta, která zavládla před narozením prince George. A stejný úděl zřejmě čeká sourozence budoucího krále po celý život.

„Myslím, že je to pro mladšího sourozence budoucího monarchy neuvěřitelně obtížné. Jsou stále na očích veřejnosti, ale nemají takovou ochranu,“ říká spisovatelka zabývající se britskou královskou rodinou Claudia Josephová.

Princezna Margaret
Zdroj: ČT24

S vedlejší rolí se zřejmě nikdy nevyrovnala mladší sestra současné královny Alžbety II., princezna Margaret. Její divoký životní styl i výběr partnerů léta živil média. Propíraný byl hlavně její rozvod - v úzké královské rodině první od dob Jindřicha VIII. „Pamatuji si, že jednou řekla, že se jí nikdo neptal na její názor. Pouze jí říkali, kdy se má objevit a co má dělat,“ vypráví královský historik Hugo Vickers.

Bratr prince Charlese Andrew a Williamův bratr Harry poslaní druhorozeného našli u námořnictva a v armádě. Ani oni se ale skandálům nevyhnuli - titulní stránky zaplnili hned několikrát.

Princ Harry v Afghánistánu
Zdroj: John Stillwell/ČTK/AP

„Byl to asi klasický příklad toho, kdy jsem až moc členem armády a příliš málo princem,“ říká Harry, který se svého času „proslavil“ tím, že přišel na večírek v uniformě s nacistickými odznaky. A samozřejmě ho u toho přistihli fotografové bulvárních deníků. Časem se ale našel v práci pro charitu – jako člen armády pomáhá handicapovaným veteránům a v červnu svlékne uniformu na dobro; právě kvůli tomu, aby se mohl svým charitativním projektům věnovat naplno. Navíc přebral část královských povinností své 88leté babičky. Létá na zahraniční návštěvy, kde si svým bezprostředním přístupem získal řadu příznivců a monarchii nahrál cenné body.

Princ Andrew
Zdroj: ČT24/ČTK/PA/Geoff Pugh

Ty naopak v poslední době pošramotil princ Andrew, který čelil obvinění ze sexu s nezletilou. Mělo k němu dojít opakovaně během orgií pořádaných v Londýně, New Yorku a Karibiku. Vévoda z Yorku jakékoliv obvinění kategoricky popřel, nicméně fakt, že se přátelil s mužem, který byl odsouzen za to, že nutil nezletilou k prostituci, jeho pověsti nepřidal. Andrew dokonce musel kvůli svým pochybným stykům opustit funkci zvláštního emisara britské vlády pro mezinárodní obchod.

Britská královská rodina zažila i zvrat, kdy se druhý v pořadí stal tím prvním ve vedení země. Kvůli svatbě s rozvedenou Američankou abdikoval v roce 1936 Edvard VIII. Okamžitě ho nahradil jeho mladší bratr Jiří VI., i když se zpočátku zdráhal.

Většina windsorských druhých, podobně jako Jiří VI., svým starším sourozencům podle historiků nezáviděla, což nedávno potvrdil i princ Harry, který v legraci oznámil, že je lepší voják než William (ten ho okamžitě s úsměvem okřikl). Malý George si na podobné sourozenecké špičkování bude muset ještě pár let počkat. Sestra nebo bratr se mu má narodit koncem dubna.

Vydáno pod