Tragický omyl: Policista místo zásahu taserem muže zastřelil

Tulsa (USA) – Americká policie čelí dalšímu nepříjemnému odhalení. Hlavní roli opět hraje videonahrávka, tentokrát však místo chladnokrevného zásahu ukazuje spíše fatální omyl. Reservní strážník z města Tulsa v Oklahomě na ní nedopatřením zastřelil muže, když si spletl paralyzér s pistolí.

Část nahrávky zveřejněné policií v Tulse (zdroj: ČT24)

Třiasedmdesátiletý Bob Bates řekl svým nadřízeným, že při zatýkání hodlal vytáhnout taser, tvarem podobný střelné zbrani, a zasáhnout muže standardně elektrickým výbojem. Obětí byl Eric Courtney Harris, kterého krátce předtím hlídka usvědčila z ilegálního prodeje zbraně. V momentě, kdy se policisté snažili dát povalenému Harrisovi pouta, přiběhl Bates a hodlal využít paralyzér. Místo toho ale ve zlomku sekundy sáhl omylem po zbrani a vystřelil ostrý náboj.

Policisté v USA jsou cvičeni k tomu, aby při použití pistole stiskli spoušť dvakrát, zatímco u elektrického taseru jednou. I proto se při incidentu ozval jediný výstřel. Zbraň se navíc překvapenému Batesovi vysmýkla z dlaně, protože strážník nečekal zpětný ráz. Poté už mu nezbylo nic než překvapení spojené s lítostí, ukazuje nahrávka. Tragické záměny si strážník podle svých slov nebyl vědom až do doby, než vystřelil.

Taser typ M26 používá řada policejních složek v USA
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Zástupce tamního policejního okrsku Jim Clark novinářům řekl, že veškerá Batesova pozornost se podle všeho soustředila na záda Harrise, kam chtěl umístit taser. „Jednoduše si během zásahu nemusel uvědomit rozdíl ve tvaru paralyzéru a pistole. Jejich hmotnost je prakticky stejná,“ dodal Clark.

Policie v Tulse zveřejnila nahrávku v pátek. I když Batesovi prozatím dala pracovní volno, svého strážníka brání. „Musíme si uvědomit, že jde o velký stres. Stojíte proti nebezpečnému pachateli a nevíte, jestli je ozbrojený, nebo ne. Jakkoliv o tragickou věc se jedná, Bates nespáchal žádný zločin. Stal se obětí stresu, souhry náhod a omylu,“ dodává jeho nadřízený Clark.

Harris byl usvědčen z ilegálního prodeje zbraně poté, co ho kontaktoval policista v přestrojení s cílem uzavřít obchod a chytit tak podezřelého při činu. Krátce po pozdravu Harris sáhne do batohu a vytáhne poloautomatickou pistoli s tím, že jde o německý typ Luger.

Následně si všímá automobilu, které nedaleko zastaví a z něj vystoupí uniformovaní policisté. Harris proto vyběhne z auta a začne utíkat. Z kamery umístěné na uniformě jednoho z policistů je vidět, jak po chvíli Harrise dostihnou a donutí lehnout na břicho. Vzápětí přibíhá Bates a vytahuje zbraň - místo elektrického výboje se ale ozve výstřel.

Zástupci policie odmítli připustit, že zásadní roli v omylu hrál vysoký věk strážníka. „Tohle se stalo už 21letým strážníkům stejně jako 30letým. Věk v těchto vyhrocených momentech není tak klíčová věc,“ reagoval šéf policejního okrsku Clark.

Střelba ve Fergusonu
Zdroj: ČTK/AP/Jeff Roberson

USA loni zažívaly masové nepokoje poté, co se poroty rozhodly neobvinit policisty, kteří ve Fergusonu ve státě Missouri a v New Yorku ve sporných případech taktéž usmrtili neozbrojené černochy. Černošská menšina v USA obviňovala bělošské policisty z diskriminace a přílišného používání násilí, kvůli čemuž případy šetřilo i federální ministerstvo spravedlnosti.

Nedávno se objevila kontroverzní nahrávka, na které bělošský policista Michael Slager zastřelí černocha. Oba muži spolu nejprve diskutovali a poté se policista vrátil do hlídkového vozu. Řidičovi černého Mercedesu prý řekl, aby zůstal ve svém autě. Zadržený Walter Scott však po chvíli začal utíkat a policista ho střelil osmkrát do zad. Minulé úterý byl obviněn z vraždy.