Čtrnáct mrtvých po sérii explozí na Sinaji, útoky si připisuje odnož IS

Káhira – Nejméně 14 lidí zemřelo při několika útocích na severu Sinajského poloostrova. Cílem tří explozí se staly egyptské bezpečnostní složky. K útokům se podle zpravodaje ČT Jakuba Szántó přihlásila radikální skupina Wilájat Sinaj (Provincie Sinaj), která je místní odnoží Islámského státu.

Zpravodaj ČT: Za útoky zřejmě stojí skupina Wilájat Sinaj (zdroj: ČT24)

První výbuch zasáhl armádní vozidlo nedaleko lokality Šajch Zuvajd a zabil šest vojáků, dva další byli zraněni. Následná exploze otřásla policejní stanicí ve městě Aríš a zabila údajně také šest lidí. Ozbrojenci zaútočili také na hraniční přechod s Palestinou. Oblast Sinaje je sužována násilím islamistických radikálů. Místní radikálové z hnutí Ansar Bajt al-Makdis nedávno vyjádřili podporu Islámskému státu a přejmenovali se na hnutí Wilájat Sinaj.

Výbuch před hlavní policejní stanicí v Aríši, metropoli provincie Severní Sinaj, si vyžádal údajně kromě šesti mrtvých také přes 40 zraněných. Podle místní policie do budovy najel sebevražedný atentátník s nákladním vozem naloženým trhavinou. Pět mrtvých je z řad policie. 

  • Neznámí ozbrojenci napadli také hraniční přechod s palestinským Pásmem Gazy v Rafáhu. Při útoku zranili přinejmenším tři vojáky. 

Sinajská skupina tvrdí, že se policejním složkám mstí za potlačování příznivců bývalého prezidenta Muhamada Mursího. Egyptská armáda ho svrhla v roce 2013 po opakovaných demonstracích proti němu i proti Muslimskému bratrstvu. Od svržení Mursího bylo v Egyptě zatčeno přibližně 16 tisíc lidí, z toho asi tři tisícovky osob zastávaly vysoké funkce v Muslimském bratrstvu.  

Od prosince 2013 je tato strana z rozhodnutí egyptské vlády zařazena na seznam teroristických organizací. Sám Mursí je souzen ve čtyřech oddělených kauzách. Ideově spříznění islamisté už na Sinaji zabili na 500 osob, další desítky lidí zavraždili v Káhiře i jiných městech.

Šéf Interpolu: Situace je horší než po 11. září

V souvislosti s terorismem se objevují varovná slova i z nejvyšších bezpečnostních míst. Šéf Interpolu Jürgen Stock v rozhovoru pro týdeník Der Spiegel uvedl, že současná situace je složitější než po teroristických útocích z 11. září 2001.

Jürgen Stock, vrchní ředitel Interpolu:

„Tehdy (po 11. září) jsme měli co dělat s jasně řízenými organizacemi, jako je Al-Káida. Tyto organizace jsou tu pořád, ale kromě nich se objevily nové jako Islámský stát, Boko Haram, Šabáb a další nezávislé organizace ve stále větším počtu krizových oblastí. Kromě nich tu samozřejmě jsou i jednotliví radikálové, kteří působí samostatně.“

Pro bezpečnostní úřady tak podle něj bude mnohem složitejší vše zvládnout. Podle něj musí Interpol zajistit, že jeho informace budou včas na správném místě a že se tak například lidem podezřelým z teroristické činnosti podaří zabránit v cestách do zemí, kde by mohli spáchat teroristický útok.

Vydáno pod