Lesní požáry na Sibiři mají nejméně 15 obětí

Moskva - Lesní požáry, jež o víkendu vypukly v Chakaské autonomní republice na jihu Sibiře, si vyžádaly nejmíň 15 mrtvých a přes 600 zraněných. Příčinou ohnivé kalamity se stalo jarní vypalování trávy, při kterém plameny prudce roznesl silný vítr. Dnes ráno úřady už hlásily uhašení všech ohnisek požárů. V Amurské oblasti na Dálném východě byl kvůli lesním požárům vyhlášen kalamitní stav.

Ve třech okresech Chakaska, které leží asi 300 kilometrů východně od Novosibirska, bylo podle ruských hasičů požárem zničeno přes 1200 domů. Přes 2000 lidí přišlo o střechu nad hlavou. Oheň zničil na 5500 hektarů lesa a přímo ohrožoval nebo zachvátil 38 obcí. Do hašení se zapojily vrtulníky a speciální letouny, ruské ministerstvo pro mimořádné situace povolalo posily z Krasnojarského kraje, nedaleké Kemerovské oblasti i z Moskvy. S kontrolou situace po uhašení pomáhá i armáda.

Největší škody živel způsobil v obci Kožuchovo, kde lehla popelem škola, zdravotní středisko, místní knihovna a kulturní dům. Postiženým úřady poskytly provizorní ubytování a na místo se dostavili psychologové.

Krizový regionální štáb ministerstva pro mimořádné situace sdělil, že hasičům se podařilo před plameny uchránit na 60 000 ohrožených domů, v nichž žije více než 350 000 lidí. Agentura TASS s odvoláním na chakaské ministerstvo zdravotnictví upřesnila, že různá zranění, hlavně popáleniny a otravy kysličníkem uhelnatým, utrpělo 613 lidí. Z nich bylo 78 hospitalizováno, přičemž stav osmi je vážný.

V Amurské oblasti na východě Ruska úřady vyhlásily kalamitní stav, protože v regionu zuří 60 požárů na celkové ploše 12 000 hektarů. Jejich příčinou je kromě pálení trávy i neopatrné nakládání s ohněm v lesích, uvedl TASS.