Pobaltské státy se obávají Ruska: Estonsko chce na svém území jednotky NATO

Tallin - Estonsko žádá, aby na jeho území trvale působily jednotky NATO. Stejně jako sousední pobaltské státy se obává vlivu Ruska. Litevská vojenská rozvědka v nejnovější zprávě sice uvádí, že Moskva nemá sílu k přímému napadení Pobaltí - potenciál k provokacím a lokálním incidentům ale agenti považují za obrovský.

Na letišti v lotyšské Rize je v posledních měsících rušno, brána do Pobaltí se plní novými americkými jednotkami. Třeba michiganská národní garda přiletěla na 14denní cvičení: „Jsme tady, abychom společně cvičili. Přivezli jsme dokonce i děla a budeme cvičit koordinaci s lotyšskými kolegy,“ vysvětluje John Meyers.  

Ostatně i kolona amerických dragounů, která nedávno vzbudila velký ohlas v Česku, se vracela ze cvičení v Pobaltí v rámci operace Atlantic Resolve. I když jsou ale přesuny amerických jednotek do této oblasti spíše symbolické, tak mají vyslat jasný vzkaz: své spojenecké závazky vůči tomuto regionu splníme. Spojené státy i celé NATO ovšem tvrdí, že chtějí v Pobaltí jen koordinovat jednotky schopné čelit nebezpečí zvenčí.

Průlety ruských stíhaček těsně u vzdušných hranic Pobaltí se už staly pravidlem. Nebýt aliančních letadel, nemají pobaltské státy šanci se bránit. Vlastní stíhačky totiž nemají. „Jsme přesvědčení, že jsou to provokace. Signál politikům v Pobaltí, že se něco zásadního děje,“ tvrdí velitel estonského vojenského letectva Riivo Valge. Od počátku letošního roku startovalo letectvo NATO v Pobaltí kvůli přeletům ruských strojů už čtyřiadvacetkrát.

Estonsko chce na svém území jednotky NATO trvale (zdroj: ČT24)

Přímý útok prý zatím nehrozí, spíše hybridní válka

Rusové navíc drží poblíž Pobaltí desetitisíce svých vojáků a pravidelně cvičí útočné scénáře. Pobaltští politici zatím nečekají otevřený konflikt. Ruská média, kapitál i vlivné krajanské menšiny jsou ale podle nich skvělé podhoubí pro další frontu tzv. hybridní války – a to i proti členským zemím NATO.

„Domácí propaganda bohužel uvolnila v Rusku síly, které dokáží vyvolat velmi nezodpovědné kroky, a ani ruská vláda je nemusí zvládnout,“ obává se lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkevics. Proto je podle něj rotace aliančních vojáků v Pobaltí pro region životně důležitá.

Vydáno pod