Islámský stát zaútočil na strategické letiště v Sýrii: nejméně 35 mrtvých

Damašek - Nejméně 35 mrtvých si vyžádaly boje mezi syrskými vládními silami a radikály z Islámského státu, kteří v pátek zaútočili na strategicky důležité vojenské letiště na jihu země. Vládním vojákům se podařilo udržet kontrolu nad letištěm i přilehlou oblastí, řekl dnes agentuře AFP šéf exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) Ramí Abdar Rahmán. Těžké boje pokračovaly také ve městě Halab na severozápadě země.

Letiště Chalchalá je jedinou základnou vládních vzdušných sil v provincii Suvajda. Kvůli jeho strategické poloze u dálnice spojující město Suvajda, kontrolované armádou, s hlavním městem Damaškem v minulosti na letiště opakovaně útočili povstalecké skupiny i bojovníci syrské odnože Al-Káidy, fronty An-Nusra.   

Rahmán dnes prohlásil, že v pátek na letiště Chalchalá poprvé zaútočili bojovníci hlásící se k Islámskému státu. V boji prý zemřelo nejméně 20 vojáků a 15 povstaleckých ozbrojenců. Vládní síly nakonec letiště a kontrolu nad ním uhájily.   

Syrská státní tisková agentura Sana kromě toho informovala, že vládní vojáci odvrátili snahy teroristů z IS proniknout do dvou vesnic v provincii Suvajda. Ta je obydlena převážně drúzy a dosud byla ušetřena konfliktu, který sužuje Sýrii už čtyři roky a který si vyžádal přes 215 tisíc lidských životů.

Radikálové z Islámského státu ovládají velké oblasti na východě a severu Sýrie a snaží se nyní otevřít další bojové fronty. Začátkem dubna obsadili z velké části palestinský uprchlický tábor Jarmúk u Damašku, kde nyní mají pod kontrolou podle některých zdrojů kolem 18 tisíc lidí. Kvůli řešení jejich špatné humanitární situaci dnes do Damašku dorazí šéf agentury OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům Pierre Krähenbühl.

Těžké boje hlásilo i město Aleppo

Boje dnes pokračovaly také ve městě Aleppo na severozápadě Sýrie. Protivládní povstalci ostřelovali čtvrti pod kontrolou vlády prezidenta Bašára Asada a zabili přitom podle SOHR přinejmenším osm lidí. Stejný počet lidí údajně zahynul v povstalci kontrolované oblasti města po náletu vládního letectva.

Aleppo je druhé největší město Sýrie a bývalé hospodářské centrum země. Většinu města ovládají vládní síly, čtvrtě na východě a severovýchodě města ale stále drží v rukou povstalci. Vládní vojsko se snaží už několik měsíců získat pod kontrolu celé město. Povstalce chce obklíčit a donutit ke kapitulaci. Dosud zajišťuje zásobování povstaleckých čtvrtí koridor vedoucí k turecké hranici.