Papež přijal Bezáka. Vezme Vatikán bývalého arcibiskupa na milost?

Vatikán – Papež František přijal odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka, kolem jehož odvolání před třemi roky dodnes panují nejasnosti. O obsahu rozhovoru ale vatikánská média nic nesdělila. Podle slovenského církevního analytika Imricha Gazdy jde v záležitosti Bezáka o důležitý posun.

Bezáka odvolal v roce 2012 Františkův předchůdce Benedikt XVI. Církev mu údajně vyčítala homosexuální kněze v jeho okolí a jeho postoj k některým církevním věcem. Vatikán prý také s nelibostí hleděl na to, že Bezák často nosil civilní oblečení, čímž prý znevažoval církevní oděv. Oficiálně ale důvody jeho odvolání objasněny nebyly.

Mimo jiné i o Bezákovi hovořil s papežem při čtvrteční audienci ve Vatikánu slovenský prezident Andrej Kiska. Hlava slovenského státu ale obsah rozhovoru na toto téma následně neprozradila. Gazda serveru sme.sk nicméně řekl, že setkání Kisky s Františkem na dnešní přijetí Bezáka papežem žádný vliv nemělo, neboť už bylo naplánované delší dobu a Bezák o tom věděl, protože do Říma přijel už ve čtvrtek.

„Určitě je to velký průlom v jeho případu a překvapení,“ řekl podle sme.sk Gazda. Už samotná skutečnost, že se Bezák s hlavou katolické církve setkal, podle analytika znamená, že se případ nějak posouvá. Ovšem jakým směrem, je v této chvíli těžké říci.