Avatarka Sweetie opět vyrazí do temných vod internetu lovit pedofily

Nizozemská nezisková organizace Terre des Hommes připravuje ve spolupráci s předními specialisty pokračování projektu Sweetie. Za pomoci počítačem vytvořeného modelu desetileté Filipínky v minulosti na internetu odhalili identitu několika tisíc pedofilů. Teď hodlají do problému proniknout ještě hlouběji a pátrat i v nejnebezpečnějších zákoutích kybernetického světa – v takzvaných „temných sítích“.

Projekt Sweetie bojuje proti pedofilům (zdroj: ČT24)

Lidé z neziskové organizace Terres des Hommes se dva měsíce skrývali za tváří vymyšlené Filipínky Sweetie. Okamžitý zájem pedofilů je zaskočil. „Oslovilo ji 20 tisíc převážně mužů, kteří se s ní snažili navázat sexuální kontakt,“ říká vedoucí projektu Sweetie Hans Guijt. Z pedofilů se však stala lovná zvěř. Tým z projektu Sweetie z dostupných zdrojů získal jejich identitu a data předal Interpolu.

Hans Guijt, vedoucí projektu Sweetie:

„Sledování, identifikace a varování potenciálních predátorů je technicky proveditelné, prakticky dosažitelné a naléhavě nutné pro vypořádání se s tímto rychle rostoucím fenoménem efektivním a účinným způsobem.“

Jedná se však bohužel pouze o velmi malou část z těch, kteří na internetu vyhledávají děti pro své sexuální ukojení. Každou vteřinu je podle odhadů na síti online přes 700 tisíc pedofilů. „Uživatelé veřejně zadávají stáří dětí, o které mají zájem. Nejnižší věk u dívek byl nula,“ popisuje smutnou skutečnost Greg Virgin, pracovník Terre des Hommes. Sweetie se proto připravuje na nový lov, tentokrát se zaměří na „darknet“, paralelní verzi internetu založenou na anonymitě správců stránek i uživatelů. Návodů, jak se na „temnou síť“ dostat, je klasický internet plný.

Internet má svou odvrácenou tvář, tzv. "darknet"
Zdroj: ČT24

Darknet měl původně sloužit kontaktům s disidenty v autokratických režimech, proto ho dodnes částečně financuje americká vláda. Anonymita a platby v bitcoinech ale upoutaly pozornost radikálů, teroristů, obchodníků s drogami, zbraněmi nebo právě s dětským pornem. Ani rušení stránek, když už k němu dojde, nepomáhá. „Jsou rychle nahrazeny, většinou silnějšími, lépe chráněnými stránkami,“ říká Greg Virgin.

Sweetie číslo 2 začne s pedofily bojovat v zimě, celý projekt poběží dva roky. Neziskovka doufá v lepší spolupráci s policií, ta se totiž mnohdy staví k podobným akcím poněkud zdrženlivě. Díky prvnímu projektu byl zatím odsouzen pouze jeden jediný Australan. Dalšího Poláka čeká soud.

Oficiální video organizace Terre des Hommes o prvním projektu Sweetie zhlédněte zde.