Slováci legalizují zbraně, během amnestie už odevzdali tisíce kusů

Bratislava - Slovenské úřady si chválí současnou zbraňovou amnestii. Sáhly po ní potřetí za posledních deset let. Lidé zatím přinesli asi 1800 nelegálně držených zbraní a přes 21 tisíc kusů střeliva. Naprostou většinu zbraní jejich majitelé díky amnestii zlegalizují a dostanou je zpět. Podle policie je největším přínosem, že se zbraně dostanou z černého trhu, mimo dosah zločinců. Na beztrestné odevzdání mají Slováci ještě dva měsíce času.

Balistici musí všechny pistole revolvery i pušky odevzdané při zbraňové amnestii prohlédnout, popsat a také z nich vystřelit. Díky stopám na náboji i nábojnici se pak v databázi ověřuje, zda zbraň nebyla použitá při trestném činu. „Zatím jsme během amnestie konkrétní shodu s konkrétním případem neměli. Zjistili jsme zbraně, které byly buď odcizené anebo ztracené,“ uvedl Roman Čulen, policejní balistik.

Podle balistika lidé nejčastěji odevzdávají zbraně, které se dají na Slovensku legálně koupit. Většinu tvoří lovecké kulovnice a brokovnice. Výjimkou ale nejsou ani zbraně z 1. nebo 2. světové války a objevil se už i kulomet. Podle slovenského ministerstva vnitra se díky amnestii snižuje počet trestných činů se zbraní. Při prvních dvou zbraňových amnestiích před deseti a sedmi lety Slováci odevzdali na 8 tisíc zbraní. Policie odhaduje, že do konce května na jejich služebny přibudou další dvě tisícovky.

Události: Slováci během zbraňové amnestie odevzdali tisíce kusů (zdroj: ČT24)