Díky kauci je údajný strůjce útoků v Bombaji znovu na svobodě

Islámábád - Pákistánský soud propustil na kauci muže obviněného ze sedm let starých teroristických útoků v Bombaji. Zakí Rahmán Lakhví měl zosnovat sérii explozí, při nichž zahynulo v indické finanční metropoli 174 lidí. Rozhodnutí okamžitě odsoudil indický premiér Naréndra Módí i americké ministerstvo zahraničí.

Pákistánský soud již jednou Lakhvího na kauci osvobodil, a sice v prosinci loňského roku, když proti obviněnému nenašel dostatek důkazů. O několik dní později ale úřady Lakhvího znovu zadržely. Policie využila k jeho zatčení případ únosu starý šest a půl roku, který s atentátem v Bombaji přímo nesouvisí.

Indie z útoků v Bombaji obvinila islamistickou organizaci Laškare tajjaba, která má sídlo v Pákistánu. Atentáty se zaměřily na významné budovy ve městě, na něž deset ozbrojenců útočilo po dobu tří dnů. Podle indických vyšetřovatelů byl Lakhví šéfem bojových operací skupiny Laškare tajjaba.

Vztahy mezi Indií a Pákistánem, které spolu svedly od získání nezávislosti v roce 1947 tři války, klesly po útocích v Bombaji na bod mrazu a doposud se tyto rány zcela nezhojily.

SÉRIE ÚTOKŮ V BOMBAJI:

Počet obětí: 174 mrtvých (včetně útočníků), přes 300 zraněných. Mezi oběťmi bylo také 28 cizinců z deseti zemí.

Místa útoků: Více než desítka cílů - luxusní hotely Tádž Mahal a Oberoi, kavárna Leopold, nádraží Čhatrapatího Šivádžího, sídlo bombajského ústředí židovského chasidského hnutí Chabad Lubavič (zabit byl rabín i jeho žena), kino Metro Cinema či nemocnice Cama.

Průběh masakru: Atentátníci, kteří za sebou měli několikaměsíční profesionální výcvik, se do Indie dostali po moři z Pákistánu. Na začátku provedli střelnými zbraněmi či bombami útoky, které měly odvrátit pozornost. Až poté obsadili židovské středisko a dva hotely, v nichž drželi po tři dny rukojmí. Teroristy zneškodnily až po desítkách hodin krveprolití indické speciální jednotky.

Vydáno pod