Tábor v Jarmúku se podle OSN pomalu mění v tábor smrti

New York - Poměry v uprchlickém táboře Jarmúk na předměstí Damašku připomínají stále více spíše tábor smrti, prohlásil šéf OSN Pan Ki-mun. Lokalita na předměstí syrské metropole, jejíž část od začátku dubna drží Islámský stát, je smutným dějištěm bojů s armádou i palestinským Hamasem. V táboře žije kolem 18 tisíc lidí včetně 3500 dětí a podle šéfa OSN je bojující strany používají jako živé štíty.

Tábor leží na jižním okraji Damašku a syrská vláda brání jeho severní části, aby chránila hlavní město. Ve středu oznámila, že se v Jarmúku schyluje k vojenskému řešení. Ve čtvrtek se zdálo, že operaci podpoří také palestinské organizace zastupující obyvatele Jarmúku, Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) ale dnes v oficiálním prohlášení uvedla, že nehodlá podpořit žádné ozbrojené akce.

„V hrůze, která se odehrává v Sýrii, představuje uprchlický tábor Jarmúk ten nejhlubší kruh pekla,“ řekl Pan a vyzval k ukončení bojů. Jedině tak se podle něj dá zabránit „humanitární katastrofě obrovských rozměrů“.

Větší část palestinských skupin zastoupených v Jarmúku byla proti režimu prezidenta Bašára Asada. Hlavní frakcí je odnož palestinského Hamasu Aknáf Bajt al-Makdis, která podporuje syrskou opozici. Některé menší palestinské skupiny se ale v poslední době obracejí spíš k syrské vládě.

V táboře, který byl založen roku 1957, žilo původně až 160 tisíc lidí. Během syrské občanské války se však tábor dostal do obležení a většina jeho obyvatel už utekla jinam. Ti, co v něm zůstali, jsou nyní uvězněni ve svých domech bez přístupu k vodě a jídlu, v táboře chybí i léky. Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) tento týden varoval, že situace na místě je „více než nelidská“.

Vydáno pod