Přízrak bezmocnosti: Snímek, na který „se těžko dívá“

Washington – Je to jedna z mých fotek, na kterou je opravdu těžké se dívat, říká fotograf Andrew Quilty o snímku zachyceném v jedné z provinčních nemocnic v Afghánistánu. Bezmocný výraz ve tváři, která prosvítá přes oranžový šátek - matka se tím snažila zakrýt své dítě před horkem a prachem. Quiltyho fotografie přitom ukazuje, že taková starost je v současném Afghánistánu ten nejmenší problém.

Chlapec jménem Gul Ahmad je jedním ze statisíců Afghánských batolat trpících dlouhodobým hladem. V nemocnici provincie Helmand se každý měsíc léčí 250 podobně podvyživených dětí.

„Myslím, že je to tou dětskou křehkostí a nevinností, která je ze snímku cítit. Dítě vypadá naprosto bezmocně a fyzicky velmi zranitelné. Ten oranžový přehoz navíc navozuje efekt, jako kdyby byl chlapec stále v lůně matky, v období, kdy je jeho vývoj nejcitlivější,“ říká australský fotograf. V nemocnici měl možnost sledovat desítky žen – a spolu s tím obavy, zda jejich potomci následující dny přežijí.

Sám v rozhovoru pro časopis TIME přiznal, že fotografování cizí ženy mužem je v Afghánistánu velmi nezvyklé. „V momentě, kdy vejdete do místnosti, ženy si ihned zahalí obličeje šátkem a odvrátí zrak,“ zmínil fotograf.

Když si poprvé všimnul Gula, jeho matka v první reakci chtěla dítěti oranžový šátek naopak sundat. „V takovém případě se snažím naznačit, že kvůli fotografii lidé nemusí hned vše upravovat. Už jen svou přítomností se cítíte jako narušitel, nemusíte to ještě umocňovat“ dodává Quilty.

Podle aktuální zprávy UNICEF trpí akutní podvýživou více než půl milionu afghánských dětí. Jen během loňského roku se celkový počet zvýšil o skoro sto tisíc. Na humanitární podporu žena dětí chce organizace letos poslat 51 milionů dolarů. Téměř dvě třetiny částky půjdou právě na potraviny.