Pentagon investoval miliardy dolarů do slepých projektů vzdušné obrany

Americké ministerstvo obrany při budování vzdušné protiraketové obrany investovalo deset miliard do čtveřice projektů, jež se nikdy nepodařilo uvést do praxe. Informuje o tom americký list The Los Angeles Times. Ve slepé uličce amerických vývojářů skončil například plovoucí protiraketový radar nebo chemický letadlový laser.

Horizont: Neúspěšné projekty americké protiraketové obrany (zdroj: ČT24)

Vybudování amerického protiraketového deštníku inicioval v roce 1983 tehdejší republikánský prezident Ronald Reagan a výrazně na něj navázala zejména administrativa George W. Bushe. Ten rok po útocích na Světové obchodní centrum v atmosféře všeobecné americké úzkosti a obav z nepřátelského útoku nařídil urgentní výstavbu vzdušné obranné infrastruktury. Vládní agentura pro protiraketovou obranu následně rozjela čtveřici projektů s náklady dosahujícími k deseti miliardám dolarů. Ani jeden z nich se ovšem nikdy nepodařilo uvést do praxe.

Zřejmě nejvýraznějším technologickým zařízením, které mělo ochránit Spojené státy před střelami dlouhého doletu, byl plovoucí námořní radar SBX. „Je to nejsilnější radar svého druhu na světě a zajistí pokročilé možnosti detekování a likvidace nepřátelských raket,“ prohlásil šéf protiraketové agentury Henry Obering v květu 2006, když projekt společností Boeing a Northop Grumman obhajoval před americkým Kongresem.

Pokud by Severní Korea zahájila raketový útok, radar měl dokázat odhalit nepřátelské střely, sledovat je v prostoru a navést k nim rakety, které by je zničily. Jeho hlavní přínos podle projektantů spočíval v tom, že dokázal rozlišit mezi skutečnými střelami a pouhými vějičkami – jejich sousledný odpal je totiž schopný stávající ochranu Spojených států zmást.

Záměr byl takový, aby radar o váze 50 tisíc tun a výšce 26 pater, který sedí na speciálně upravené vrtné plošině, kotvil u břehů Aljašky coby ideální pozorovatelny Severní Koreje, a případně mohl měnit stanoviště. Projekt za 2,2 miliardy dolarů se ale nakonec ukázal jako nepoužitelný. „Námořní plošina podléhá korozi a omezuje použitelnost radaru,“ upozorňuje Richard Fisher z International Assessment & Strategy Center. Kromě toho měl radar nedostatečný dosah a provozní náklady se šplhaly do milionů dolarů.

Světelný meč, který se nikdy nerozsvítil

K obdobné blamáži došlo i při vývoji kinetické rakety, jež měla z moře i z pevniny zlikvidovat nepřátelské střely v jejich počáteční fázi letu. Agentura vývoj ukončila po šesti letech (v roce 2009), když se ukázalo, že je zbraň pro americké válečné lodě příliš velká a že by se v případě použití musela nacházet nebezpečně blízko svému cíli – a snadno by se tak stala terčem útoku. Projekt vyšel na 1,7 miliardy dolarů.

Po třech letech práce a investici dosahující k 700 milionům dolarům Pentagon upustil i od vývoje raketové rozbušky, která měla obsahovat osm až dvacet malých střel určených ke zmaření nepřátelského útoku.

Vůbec nejvyšší investici si potom vyžádal rovněž neúspěšný vývoj chemického laseru pro letku Boeingu 747, který měl zlikvidovat nepřátelské rakety krátce po odpálení. „Budujeme síly dobra pro to, abychom porazili síly zla. A v tomto duchu dnes děláme významný krok tím, že chceme dát americkému lidu jeho první světelný meč,“ prohlásil Henry Obering v roce 2006 a jeho agentura do projektu během šesti let investovala 5,3 miliardy dolarů. K zastavení projektu došlo proto, že by se letouny musely kvůli omezenému dosahu laseru pohybovat příliš blízko nepřátelského území, chemické látky obsažené v laseru navíc ohrožovaly posádku. Skutečně efektivní by laser byl při třicetinásobné síle.

„Je to uskupení technologů, kteří si dlouho jen užívali svého obchodu pro kutily a najednou se museli vypořádat s úkolem něco opravdu sestavit,“ prohlásil na adresu vládní agentury David Montague, bývalý raketový konstruktér ze společnosti Lockheed Martin. Los Angeles Times dodávají, že např. peníze vynaložené na plovoucí radar SBX mohly proudit do pozemních radarů s mnohem větší schopností vysledovat rakety dlouhého doletu. „Projekt byl nejen plýtváním peněz daňových poplatníků, ale nechal i díru v národní obraně,“ konstatují.

Sama agentura obvinění z neúspěšných systémů nepopírá, Montagueho slova ale omítá. Současný ředitel agentury James D. Syring v písemném prohlášení označil radar SBX za vynikající investici a konstatoval: „Budeme i nadále provádět rozsáhlý výzkum, vývoj a testováníní nových technologií, abychom udrželi krok s novými hrozbami.“

Vydáno pod