Střelec u milánského soudu zabil tři lidi, policie ho dopadla

Miláno – Celkem tři mrtví zůstali po střelbě v budově soudu v italském Miláně. Pachatelem je 57letý Claudio Giardiello souzený údajně kvůli způsobení bankrotu. Mezi zastřelenými je i soudce Fernando Ciampi, který měl případ na starosti. Další obětí se stal Giardiellův právník Claris Appiani a spoluobviněný v tomtéž případu Giorgio Erba. Policie už útočníka dopadla, oznámil italský ministr vnitra Angelino Alfano.

„Slyšel jsem výstřely a viděl muže s krvavou nohou, dostal jsem strach a utíkal jsem,“ popsal svědek střelby, ke které došlo přímo v soudní síni. Zaměstnanci soudu se během incidentu snažili zabarikádovat ve svých kancelářích. Poté za pomoci policie začali budovu postupně opouštět, nejprve ženy, poté muži. Policisté všem kontrolovali doklady. 

Útočník Claudio Giardiello z místa činu uprchl a asi půldruhé hodiny se pohyboval v budově. Když se pokusil ujet na motorce, policisté ho zadrželi. Giardiello údajně nejprve zastřelil u vchodu do soudní síně advokáta a zranil další dvě osoby, jedna z nich později v nemocnici svým zraněním podlehla. Poté odešel do kanceláře soudce Ciampiho, kterého také zastřelil. Podle některých svědků se z místnosti ozvaly čtyři až pět výstřelů.

Spolupracovník ČT ke střelbě: Hlášeni jsou už tři mrtví (zdroj: ČT24)

Média přinesla informace i o čtvrtém člověku, který během střelby v soudní budově údajně zemřel na infarkt. Tuto zprávu ale nikdo následně oficiálně nepotvrdil, podle všeho to byla falešná informace.

Zatím není jasné, jak muž mohl do soudní síně zbraň pronést. Všichni návštěvníci soudu totiž procházejí detektorem kovů. Ty jsou u všech čtyř hlavních vchodů do budovy, právníci a zaměstnanci soudu ale jimi údajně procházet nemusejí. Muž tedy zbraň mohl teoreticky pronést, když do budovy vstoupil se svým právníkem, poznamenali pracovníci soudu. Budova soudu se nachází přímo v centru Milána, jen pár ulic od slavné katedrály Narození Panny Marie, známé jako Il Duomo, a od hlavní obchodní třídy.

  • Josef Kašpar, spolupracovník ČT v Itálii: „Detektory fungují pro osoby, které přicházejí k soudu jako prostí občané, zatímco pro soudce a advokáty existují oddělené vstupy, kde se musejí prokázat legitimací. Jak bylo prohlášeno: Pachatel právě nějakým způsobem ukázal falešný průkaz, který ty kontrolní orgány zmátl, a proto mohl do budovy vstoupit.“

Ministr vnitra Angelino Alfano na tiskové konferenci řekl, že Giardiello měl v úmyslu zabít více lidí a díky policii se k tomu nedostal. Sedmapadesátiletého podnikatele policisté zadrželi ve městě Vimercate, kde prý chtěl zastřelit své dva bývalé obchodní partnery, jež rovněž vinil z bankrotu své realitní společnosti.