Islámský stát nabírá nováčky poblíž Kábulu

Kábul - Islámský stát (IS) otevřel náborová střediska pouhých pár desítek kilometrů od afghánského Kábulu. Je to další důkaz, jak špatná je situace v zemi, kde od roku 2001 působila americká a koaliční vojska. Sílí i hnutí Taliban a vláda se připravuje na okamžik, kdy bude muset zajistit bezpečnost bez pomoci Západu.

Islámský stát už operuje i v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Američané z Afghánistánu pomalu, ale jistě odcházejí. Nahradit je mají místní vojáci, kteří převezmou novou základnu a od spojenců dostanou uniformy a munici. V pevnosti ale stále chybí kliky. Navíc leží daleko od cesty i mobilního signálu. „Bude to výzva dořešit všechny záležitosti kolem - logistiku, zásoby i jejich doplňování. Ale jsem optimista, vždyť ještě v listopadu tu nebylo skoro nic,“ konstatoval americký velitel J. B. Vowel. 

Ve vojenském ležení, kde je munice pro celý východ země, mají problém s vodou a elektřinou. Američani tu ale zůstávají hlavně proto, aby cvičili rekruty. Zkušenosti ukazují, že v následujícím roce každý druhý dezertuje. „Naši vojáci nejsou schopni vyplnit bezpečnostní vakuum. Za těch celých třináct let jim Američané neposkytli odpovídající pomoc,“ prohlásil politický analytik Wahíd Mozída. 

Jaroslav Petřík z Člověka v tísni

„Afghánské jednotky už jsou zodpovědné za bezpečnost v zemi poslední jeden až dva roky, není to prudký zlom. Dá se vypozorovat, že se osvědčují do té míry, do jaké mohou. Jediné, co jim teď chybí, je vzdušná podpora ze strany západních jednotek. Jak dlouho to vydrží? Spíš je otázkou, jak dlouho Západ vydrží financovat afghánskou armádu.“

„Centrální vláda v Afghánistánu byla vždy slabá a vždy slabá bude. Analytici řeší, jestli intervence ze strany politické byla dobře postavená, protože Američané tam zavedli centralizovanou vládu na způsob prezidentského modelu, který Afghánistánu jako decentralizovanému státu nikdy moc nevyhovoval.“

Četní dezertéři se přidávají k radikálům. Buď k zavedenému hnutí Taliban, nebo k nově vznikajícím buňkám IS. „Kontakty s Islámským státem jsme navázali skrze přítele, který žije v Hílmandu. Nehledáme obyčejné mladíky. Nabíráme pouze muže s vojenským výcvikem, ať už bojovali za vládu, nebo Taliban,“ říká jeden z bojovníků IS. 

Armáda
Zdroj: ČT24

Zemí pravidelně otřásají sebevražedné útoky. „Je důležité, aby svět pochopil, jak moc nebezpeční jsou teroristé z Islámského státu a spřízněných skupin. Islámský stát už na jih a západ Afghánistánu poslal své lidi,“ upozornil afghánský prezident Ašraf Ghaní. 

Afghánistán tak čekají nelehké časy. Vláda, která se bude muset obejít bez Američanů, musí spoléhat jen na vlastní, často nespolehlivé vojáky. A Taliban ohrožuje konkurence z Islámského státu.