Krym pod ruskou správou cestovatele netáhne

Jalta - Rusko po zabrání ukrajinského Krymu chce přitáhnout turisty jak z domova, tak ze zahraničí. „Musíme se stát přitažliví, konkurenceschopní, a co je důležité, celoročním turistickým centrem Ruské federace,“ řekla náměstkyně ministryně turistiky Olga Burovová. Přestože investuje do poloostrova miliardy rublů, zatím se mu to ale příliš nedaří. Západ destinaci bojkotuje, pro běžné Rusy zase není příliš dostupná.

Ruské cestovní kanceláře se předhánějí, aby dostaly na Krym co nejvíce turistů. Ani sebehezčí záběry, slogany a nabídky ale neučinily z poloostrova hojně navštěvovanou perlu ruské turistiky, jak čekali mnozí v Moskvě.

Ruská vláda vlévá na Krym miliardy rublů. Letecká společnost Aeroflot zavedla jednotnou zvýhodněnou cenu letenek. Odboráři organizují léčebné pobyty. V médiích je často slyšet, že cílem letošní dovolené má být Krym. Rusů nepřijelo hodně a cizinci skoro vůbec. 

Počet západních turistů klesl na minimum, u zdejších břehů už nekotví velké výletní lodě jako dříve a na nedalekém letišti přistávají pouze letadla z Ruska. Absenci turistů ze Západu silně vnímá také Igor Brudny. Dříve se jeho cestovce dařilo, organizovala pobyty pro klienty hlavně z Evropské unie. Ti ale už na Krym nejezdí, cestovka zkrachovala. „Zhruba devadesát procent tvořili cizinci. Prostě nepřijeli a práce samozřejmě skončila,“ vypráví.

Krym pod ruskou správou turisty netáhne (zdroj: ČT24)

Na nedostatek hostů si naopak nestěžují v nejluxusnějším rekreačním zařízení na Krymu, které je určeno velmi bohatým Rusům. „Hosty jsou velcí podnikatelé, známí lidé šoubyznysu, všichni, kdo si mohou dovolit zaplatit 500 a více eur za noc,“ vysvětlil zástupce hotelu Eduard Jakubčak.

Na to ale běžní Rusové nemají. Navíc není zdaleka jednoduché se na Krym dostat. Z Ukrajiny nejezdí žádný vlak. Kromě letadla zbývá cesta přes Kerčský průliv. Špatné počasí ale plavbu trajektu často znemožní a lidé musejí v několikakilometrových frontách čekat třeba i tři dny. Dalším problémem je i to, že na Krymu nelze platit kartami, ale pouze hotově. Pro turisty je to nemilé překvapení, stejně jako ceny, protože levný Krym je minulostí.