Islámský stát propustil stovky jezídů

Bagdád - Radikálové z organizace Islámský stát (IS) propustili 216 příslušníků komunity jezídů, které zadržovali v severním Iráku. Jde prý hlavně o staré a nemocné lidi. Jsou mezi nimi i dva křesťané. IS se zaměřil na náboženské menšiny, když začal loni obsazovat sever Iráku. Jezídy vyhnal do hor, muže nutil ke konverzi a z žen dělal otrokyně.

Radikálové už v lednu propustili skupinu asi 350 lidí. I v tomto případě šlo hlavně o starší a nemocné.  

V náboženství jezídů se mísí řada vlivů od islámu přes křesťanství po zoroastrismus a islamisté je označují za uctívače ďábla. Od chvíle, kdy ovládli rozsáhlé oblasti na severu a západě Iráku, vyvraždili stovky příslušníků tohoto náboženství.

Desítky tisíc jezídů ve strachu o život uprchly ze svých domovů, většinou na území ovládaná kurdskými silami na severovýchodě země. Stovkám žen a dívek se ale útěk nepodařil - byly zajaty a prodány do otroctví. Tisíce jezídů radikálové donutili přestoupit k islámu. 

Snaha zabránit utrpení jezídů obklíčených islamisty v okolí severoirácké hory Sindžár byla jedním z hlavních motivů pro zahájení amerických leteckých úderů v Iráku loni v srpnu.  

Válečné zločiny? Vyšetřování asi hned tak nezačne

OSN vyhodnotila útoky na jezídy jako pokus o genocidu. Na zločiny páchané IS dostává stížnosti Mezinárodní trestní soud (ICC). Hlavní prokurátorka Fatou Bensoudaová se již obviněními z údajných válečných zločinů zabývala. Právní základ pro zahájení předběžného vyšetřování je ale podle ní v této chvíli příliš úzký.   

Bensoudaová připomněla, že Irák ani Sýrie nepřistoupily k zakládající listině ICC, takže se na tyto země jurisdikce soudu nevztahuje. Na druhou stranu uvedla, že by se ICC mohl zabývat zločiny spáchanými v Sýrii nebo Iráku občany zemí, které se k ICC připojily.   

Ve vedení IS jsou hlavně Syřané a Iráčané, takže možnost postavit před soud vůdce IS není velká, upozornila prokurátorka. V řadách IS bojuje také několik tisíc občanů ze západních zemí. Někteří z nich se pravděpodobně na krutostech podíleli.

Vlajka radikálů z An-Nusry
Zdroj: ČT24/Wikipedia/ أبو بكر السور

Islámský stát útočí na pozice konkurenční An-Nusry

IS obsadil kromě části Iráku také rozsáhlé území v Sýrii. Na severu země zaútočil v úterý večer na členy konkurenčního hnutí An-Nusra - zahynulo 32 lidí. Auta naložená trhavinami údajně vybuchla ve dvou městech ležících severně od Aleppa směrem k turecké hranici. Mezi oběťmi útoků je prý také několik velitelů islamistických milic An-Nusra. 
  
Část radikálů působících na území Sýrie a Iráku v čele s abú Bakrem Bagdádím se v roce 2013 rozešla s teroristickou organizací Al-Káida a dále působila v oblasti jako Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL). Po ovládnutí značné části severního Iráku po loňské červnové ofenzivě vyhlásila chalífát a přejmenovala se na Islámský stát. Fronta An-Nusra zůstala naopak věrná Al-Káidě. Navzdory podobným radikálním názorům i společnému boji proti syrskému režimu prezidenta Bašára Asada si obě skupiny v současnosti konkurují.