Keňa blokuje účty lidí napojených na atentátníky ze Šabábu

Nairobi - Keňské úřady zmrazily bankovní účty patřící údajným stoupencům teroristů z hnutí Šabáb. Ti pravděpodobně minulý týden zavraždili 148 lidí na univerzitě ve městě Garissa. K útoku se milice Šabábu přihlásily - podle svých slov se tak pomstily za účast Keni na tažení proti nim v Somálsku.

Podle mluvčího keňského ministerstva vnitra již vláda zmrazila celkem 86 účtů lidí podezřelých z napojení na Šabáb. Jejich počet se nejspíš ještě zvýší. „Vláda se snaží vysledovat stoupence teroristické skupiny již od roku 2011 a od té doby také usiluje o zmrazení jejich účtů. Má seznam podezřelých z různých částí země, nejvíce ale z Nairobi a Mombasy,“ dodal mluvčí Mwenda Njoka. 

Na oběti masakru vzpomínalo v úterý večer na 2500 účastníků pochodu ve východokeňském městě Garissa, které leží asi 200 kilometrů od hranice se Somálskem. Smuteční shromáždění se konalo i v parku v Nairobi, kde se sešly stovky lidí. Organizátoři této vzpomínkové akce rovněž odhalili na místě 147 křížů, každý za jednu z obětí, některé z nich byly zahaleny keňskou vlajkou. 142 zavražděných byli studenti, zbytek ochranka univerzity a příslušníci bezpečnostních složek.

„Nemohu se dívat na fotografie těch zabitých lidí bez toho, abych začala brečet,“ okomentovala útok dvaatřicetiletá Keňanka Mary Wambuiová. „Byly to jen děti. Jen se snažily mít lepší život. Některé z nich byly vůbec prvními ve svých komunitách, které se na univerzitu dostaly. Zemřely, když se snažily získat vzdělání,“ dodala.

Útok na univerzitu v Garisse je nejkrvavějším teroristickým činem, který Šabáb v Keni spáchal. Ve smutné bilanci předčil i útok na nákupní středisko Westgate v Nairobi, při němž v září 2013 zahynulo nejméně 67 lidí. Vůbec největší atentát v keňských dějinách má ale na svědomí teroristická organizace Al-Káida, k níž se Šabáb hlásí. Při jí zosnovaném bombovém útoku na americké velvyslanectví v Nairobi zahynulo v roce 1998 přes 200 lidí.

Vydáno pod