Průzkum měsíc před volbami přisuzuje labouristům těsné vítězství

Londýn – Opoziční labouristé získali měsíc před volbami mírnou převahu nad konzervativci. Ukazuje to průzkum agentury YouGov, který nejsilnější britské levici přisuzuje 35 procent hlasů. Stranu premiéra Davida Camerona by nyní volilo o dvě procenta lidí méně. Dosavadní průzkumy ale stále naznačují velmi vyrovnaný počet hlasů. To by mohlo vítěze voleb už podruhé za sebou donutit k uzavření koalice, což je vzhledem k tamnímu volebnímu systému nezvyklé.

Třetí pozici v průzkumech stabilně drží euroskeptická formace UKIP, která by podle čerstvé ankety získala 14 procent hlasů. Do parlamentu by se dostali i současní Cameronovi vládní partneři, liberální demokraté, s osmi procenty hlasů.

Volby se v Británii konají 7. května a podle předchozích průzkumů mají být nejvyrovnanější za dlouhá desetiletí, neboť konzervativci i labouristé si v anketách drží přibližně stejný počet stoupenců. To by znamenalo, že ani jedna ze stran by neměla ve sněmovně většinu, a tedy ani šanci sestavit jednobarevnou vládu. Tato situace nastala v poválečné historii pouze jednou, a to po minulých volbách.

Volební kampaň už se u většiny hlavních stran naplno rozjela. Pokud britští labouristé vyhrají květnové volby, chce jejich vláda zrušit stovky let staré pravidlo, díky kterému se největší boháči mohou vyhnout placení britských daní z příjmů v zahraničí. Opatření využívají odhadem desítky tisíc lidí, špičkoví manažeři i ruští oligarchové, napsal dnes list Financial Times (FT). 

Úprava umožňuje lidem, kteří v Británii žijí často i mnoho let, uvést jako místo svého trvalého bydliště jinou zemi. Na rozdíl od jiných lidí jsou pak povinni odvádět daň ze zahraničních příjmů pouze tehdy, pokud tyto peníze pošlou do Británie. Podle Milibanda se Británie stala „zahraničním daňovým rájem“ pro hrstku lidí a přichází kvůli kritizovanému režimu ročně o miliony liber.

Právě labouristy na jednom z úterních mítinků podpořil i Tony Blair - někdejší šéf strany a premiér z let 1997 až 2007. Varoval například před plánem konzervativců uspořádat v případě úspěchu referendum o vystoupení z EU. Podle Blaira by tak Británii hrozil „ekonomický chaos“ a „ztráta britské pozice jako silného globálního státu“.  

Labouristy podporuje ve volbách i úspěšný expředseda Tony Blair
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Dohady o veřejném zdravotním systému

Jedním z nejvíce zmiňovaných témat je i způsob, jak zajistit financování britského veřejného zdravotnictví (NHS - National Health Service). Jeho rezervy totiž docházejí a například konzervativci nyní přišli s tím, že jsou ochotni do systému NHS dát tolik peněz, kolik si situace bude žádat. Podle expertů se odhadovaná částka bude pohybovat kolem 8 miliard liber.

Zvláštní náboj mají volby také ve Skotsku, kde by tamní separatisté mohli po neúspěšném referendu o odtržení významně zabodovat. Velké šance se dávají Skotské národní straně (SNP) Nicoly Sturgeonové. Ta v televizní debatě lídrů skotských stran na televizi STV například slíbila, že ráda podpoří předsedu labouristů Eda Milibanda jako případného premiéra.

„Nechci, aby se ministerským předsedou stal znovu David Cameron (Konzervativní strana), proto nabízím pomoc Edu Milibandovi,“ prohlásila Sturgeonová. Šéf skotských labouristů ale v reakci poznamenal, že jeho strana žádnou pomoc od skotských separatistů nepotřebuje.

Šéf UKIP Nigel Farage mezitím oznámil své priority v rámci obranné politiky. Nabízí například vznik postu zvláštního ministra pro válečné veterány a také předání medailí všem stávajícím členům ozbrojených sil.

Do britských voleb zbývá měsíc (zdroj: ČT24)