V čínské vesnici se živí (re)produkcí výtvarného kánonu

Šen-Čen (Čína) – Van Goghovy Slunečnice v přepočtu za 800 korun, portrét od Picassa za 1400. Pro díla nejslavnějších umělců s velkoobchodními cenami si zájemci mohou dojet na předměstí jednoho čínského města. Pokud jim ovšem nevadí, že slavné obrazy vznikly rukou šikovných překreslovačů. Na takovém kopírování přitom není nic nezákonného. Podle čínských zákonů se smí napodobovat jakékoli umění starší 50 let.

Leonardo měl Florencii, Van Gogh Arles, ale nikde nevzniklo tolik jejich děl jako ve vesnici Ta-fen na jihu Číny. Zatímco některá města se specializují na výrobu triček, hlavním artiklem Ta-fenu je umění. V podkrovích a opuštěných továrnách vznikají kopie starých mistrů i originály, které se za stamiliony dolarů ročně prodávají po celém světě. Hlavními odběrateli jsou obchody a hotely na západě.

Umělecká kolonie na předměstí průmyslového Šen-čenu vznikla v roce 1989, když si obchodník z Hongkongu nechal udělat pár obrazů na zakázku. Jak se pověst šířila, přitahovala talenty z celé Číny. Čang, který vystudoval umění, opustil práci v továrně na severu a přestěhoval se. Po deseti letech má vlastní galerii a dílnu, kde zaměstnává další malíře.

Kopie slavných děl ve vesnici Ta-fen
Zdroj: ČT24

Po 25 letech má Taf-en celkem 1200 galerií, nové budovy i muzeum moderního umění. „V první fázi se Ta-fen soustředil na komerční olejové malby, ale teď už postoupil do další fáze, kdy produkuje originální umění. Chceme, aby se značka 'Vyrobeno v Ta-fenu' změnila na 'Vytvořeno v Ta-fenu',“ dodává ředitel místní umělecké asociace Luan Li-jin.

Porušování autorských práv úřady trestají. Přesto pirátství bují. Majitelé galerií ale sní o tom, že jednoho dne bude mít vlastního Leonarda a van Gogha, nikoliv jejich, jakkoliv šikovnou, nápodobu.

Světové umění v čínském provedení (zdroj: ČT24)